Trainers AMV Opleidingen
Terug naar overzicht

In 4 stappen van je angst voor rollenspellen af

Veel mensen ervaren een angst voor rollenspellen. Ze hebben er geen zin in, nemen ze niet serieus of zien er als een berg tegenop wanneer ze worden aangekondigd.

Gelukkig valt daar uitstekend wat aan te doen. De volgende 4 stappen helpen je op de juiste manier een rollenspel in te gaan en nog belangrijker: daar ook goed uit te komen.

We zetten ze voor je op een rij:

  • Neem het voldoende serieus
  • Begrijp het doel van je tegenspeler of een acteur
  • Neem een stapje terug
  • Houd de regie in handen

Neem het voldoende serieus

Het is van belang dat je het rollenspel voldoende serieus neemt. Het is niet zomaar een uurtje of een middagje acteren zonder verder doel. Een rollenspel helpt je inzichtelijk te maken op welke manier je met bepaalde zaken om kunt gaan of waar je tegenaan kunt lopen.

Zie het rollenspel als een uitdaging om jezelf te verbeteren, voorkom dat je het ziet als een noodzakelijk kwaad waar je simpelweg doorheen moet. Probeer er voor jezelf iets van waarde uit te halen, bijvoorbeeld door beter te leren communiceren met anderen die je dwars proberen te zitten.

Begrijp het doel van je tegenspeler of een acteur

Dit haakt direct in op de tweede tip voor angst bij rollenspellen. Het is van groot belang dat je het doel van de ander zo goed mogelijk begrijpt. De acteur tegenover je heeft een bepaalde taak meegekregen, zoals jij die ook hebt gehad. Het is echter een andere taak, wellicht precies het tegenovergestelde. Gedraagt de ander zich vreemd of op een manier waar jij op het eerste gezicht niets mee kunt? Houd er rekening mee dat het gaat om een rollenspel en dat het de bedoeling is jou uit de tent te lokken.

Probeer het doel van de ander te begrijpen en voorkom gedachten als ‘die acteur is gek’ of ‘wat een vreemde of vervelende houding’. Probeer door het gedrag heen te kijken naar de taak. Zodra je de taak van de ander begrijpt kun je daar veel beter op inspelen en helpt het rollenspel je een stap vooruit te zetten.

Neem een stapje terug

Wordt het je niet meteen helder wat het doel van de ander is en dreig je jezelf te verliezen in frustratie of ergernis? Neem een stapje terug. Neem even een moment adempauze, voorkom dat je maar door blijft draven. Bij veel mensen komt de angst voor rollenspellen voort uit een dergelijke situatie uit het verleden. Neem een moment voor jezelf. Neem wat rust en bekijk de situatie van een afstandje, zodat je daarna de juiste stappen kunt zetten.

Houd de regie in handen

Houd tenslotte zelf de regie in handen tijdens een rollenspel. Het betekent niet dat je de ander jouw wil op dient te leggen of dat je over je heen dient te laten lopen. Het is de bedoeling dat je de belangen boven tafel krijgt. Het is jouw taak om vervolgens afwegingen te maken en voorstellen te doen. Je kunt pas een goed besluit nemen wanneer je alle belangen kent.

Aan de hand van deze tips kun je het rollenspel een stuk rustiger ingaan, waardoor je daar geen angst voor hoeft te hebben. Je zal merken dat de rollenspellen je helpen om vooruit te komen, zodat je daar binnen de rest van je carrière veel plezier van kunt hebben.

Scroll naar top