Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De rol van de register scheidingsdeskundige tijdens en na een (echt)scheiding

Als register scheidingsdeskundige speel je een cruciale rol in het begeleiden van mensen tijdens en na hun (echt)scheiding. Jouw expertise en ervaring helpen om de complexe en emotioneel beladen situatie van een (echt)scheiding op een gestructureerde en zorgvuldige manier te benaderen.

Hieronder de belangrijkste gebieden waarin je o.a. ondersteuning biedt:

1. Overzicht en structuur bieden
Een (echt)scheiding brengt vaak chaos en onzekerheid met zich mee. Je helpt cliënten om orde te scheppen in deze chaos door een overzichtelijke planning te maken voor de (echt)scheiding. Dit omvat zowel de emotionele, zakelijke en de praktische aspecten, zodat niets over het hoofd wordt gezien.

2. Emotionele begeleiding
Naast de praktische kant is er veel emotionele stress bij een (echt)scheiding. Je biedt een luisterend oor en ondersteunende gesprekken om cliënten te helpen hun emoties te verwerken en om te gaan met de veranderingen in hun leven. Dit helpt hen om rust te vinden en betere beslissingen te nemen. Ook kun je kinderen begeleiden, want ieder kind verdient een steuntje in de rug tijdens en na de (echt)scheiding. 

3. Opstellen van een ouderschapsregeling
Wanneer er kinderen betrokken zijn, is het essentieel om duidelijke afspraken te maken over o.a. hun verzorging en opvoeding. Je begeleidt ouders bij het opstellen van een ouderschapsregeling dat in het belang van de kinderen is, en zorgt ervoor dat beide ouders zich gehoord en betrokken voelen. En het belangrijkste; je begeleidt ouders van partnerschap naar ouderschap. Zo kunnen ze voortbouwen aan hun toekomst en duurzaam ouderschap. 

4. Financiële planning en vermogensbeheer
Financiële stabiliteit na een (echt)scheiding is een belangrijk doel. Je helpt cliënten om inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Financiele rust geeft emotionele rust. Maatwerk is ons speerpunt. 

5. Hypotheekadvies
Een belangrijk aspect na de (echt)scheiding is het bepalen van de woonruimte. Of het nu gaat om het behouden van de huidige woning of het zoeken naar een nieuwe, je werkt samen met deskundige partners om zo te komen tot een deskundig hypotheekadvies. Dit omvat bijvoorbeeld het oversluiten van de hypotheek om lagere maandlasten te realiseren, en het onderzoeken van maatwerk financieringsmogelijkheden.

6. Pensioenplanning
De (echt)scheiding heeft ook invloed op het pensioen van beide partners. Je zorgt ervoor dat pensioenrechten goed verdeeld worden en adviseert over de beste manier om voor de oude dag te plannen. Dit zorgt voor financiële zekerheid en rust op de lange termijn.

7. Juridisch advies
Je regelt de juridische afwikkeling. Dit omvat het indienen van de (echt)scheiding bij de rechtbank, het opstellen van van de vaststellingsovereenkomst.

8. Nazorg en toekomstplanning
Jouw begeleiding stopt niet bij de afronding van de (echt)scheiding. Je biedt nazorg om ervoor te zorgen dat cliënten goed voorbereid zijn op hun nieuwe leven. Dit omvat hulp bij de implementatie van het ouderschapsregeling, doorlopende financiële planning en ondersteuning bij eventuele aanpassingen die nodig zijn na de (echt)scheiding.

Als register scheidingsdeskundige streef je ernaar om cliënten door hun (echt)scheiding heen te helpen met zo min mogelijk stress en onzekerheid. Door een combinatie van maatwerk begeleiding, financiële expertise en emotionele ondersteuning zorg je ervoor dat zij een stevige basis hebben om hun nieuwe leven op te bouwen. 

Apart en samen als ouders. 

Webinar Generatieverschillen in de Scheidingspraktijk

Scroll naar boven