De escalatieladder van Glasl: classificeer een conflict in 3 fasen

Wat is een conflict en hoe ontstaat dat? De escalatieladder van Glasl helpt conflicten te classificeren, een eerste stap richting een goede oplossing. Inzicht in de ontwikkeling van een conflict helpt escalatie te voorkomen en maakt gedachten en gevoelens van de verschillende partijen beter duidelijk. Een mediator kan helpen een conflict te classificeren aan de hand van een escalatieladder.

De escalatieladder van Friedrich Glasl (1941)

Wat leidt ertoe dat mensen soms niet meer voor reden vatbaar zijn? Welke stappen hebben zij op dat moment al doorlopen of welke staan hen nog te wachten? Inzicht in conflicten en het ontstaan daarvan helpt de juiste handvatten te bieden, die kunnen helpen het conflict te de-escaleren.

Een bekend model hiervoor is de escalatieladder van Friedrich Glasl (1941). Het is een traditioneel model dat al decennia bekend staat als de standaard op dit gebied. Het model toont de ontwikkeling van conflicten, aan de hand van verschillende fasen. Een goede mediator gebruikt de escalatieladder om het conflict scherp in kaart te brengen en dat vervolgens te de-escaleren. Door de verschillende partijen een of meerdere stappen terug te zetten op de escalatie ladder worden zij weer voor rede vatbaar en valt er onderling gemakkelijker te praten.

Glasl onderscheidt drie fasen voor zijn escalatieladder:

  • De relationele fase
  • De emotionele fase
  • De vechtfase

Iedere fase in verschillende stadia

Zodra twee mensen eenmaal in de vechtfase zitten valt er nauwelijks nog onderling te praten, een mediator zal ze moeten helpen een of meerdere stappen terug te zetten op de escalatieladder. Friedrich beschrijft binnen de drie fasen opnieuw een onderverdeling, in drie verschillende stadia.

Elke stap op de ladder en elk stadium binnen die stap heeft invloed op de wijze waarop conflicten zich ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van de manier van denken en de eigen houding. Een goede mediator kan de escalatie ladder gebruiken om de werking van conflicten bloot te leggen aan de betrokkenen.

Dit helpt begrip te kweken voor het gedrag van de ander, op basis waarvan het vervolgens mogelijk is een stapje terug te zetten. Er ontstaat beweging in het conflict, zodat mediation helpt om nader tot elkaar te komen en weer in gesprek te raken.

Mediationvaardigheden zijn in vele situaties toepasbaar. Conflictvaardig handelen levert grote voordelen op. Effectievere communicatie kan voorkomen dat een situatie of conflict escaleert of ontspoort. Dat kan leiden tot minder klachten- en conflicten. Logischerwijs bespaart dat tijd, geld en vooral veel frustraties.

In een mediationopleiding krijg je meer inzicht in het ontstaan van conflicten. Je leert hoe je conflicten kunt de-escaleren, hanteren of juist voorkomen. Motiverende gespreksvoering zorgen er tevens voor dat je effectief kunt omgaan met (dreigende) conflicten. Het toepassen van de communicatievaardigheden leidt tot heldere, verbindende en effectieve communicatie.

Mediationvaardheden zijn juist ook in privé situaties een grote meerwaarde en draagt bij aan persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. De mediation opleiding is voor iedereen die wil werken aan persoonlijke ontwikkeling én die communicatieve vaardigheden willen vergroten.

“Learning from conflict is the best of all.’

Meer berichten

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

Binnen ons opleidingsinstituut zijn we op zoek naar een proactieve student die handig is met Word Press en affiniteit heeft met online marketing. AMV is een kleinschalig, gedreven en persoonlijk opleidingsinstituut op het gebied van Mediation, Ondernemerschap en Communicatie. AMV zit in Papendrecht en is opgericht door Marjon de Vroomen en Erik Baijens. Zij zijn

mediator-worden-opleiding

de-basisopleiding-mediation-let-op-de-accreditaties

De keuze voor een goede mediation opleiding maken? En zie je door de bomen het bos niet meer? Dat horen we vaker, vandaar dat we een paar handige tips delen om dit gemakkelijker te maken. Goede opleidingen, in het algemeen, kenmerken zich door accreditaties door de officiële instanties binnen het vakgebied. Let daarom goed op

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

STAP-Budget

Stel, je wilt je kennis opkrikken of ontdekken wat je in je mars hebt. Misschien zit je op kantoor maar werk je diep in je hart liever met mensen, bijvoorbeeld als coach? Wellicht wil je je omscholen naar werk waarin je mensen gaat begeleiden tijdens of na hun scheiding, als scheidingscoach, scheidingsadviseur of De Kinderen Scheiden Mee Coach bijvoorbeeld.

website AMV Opleidingen

Onze koers en expertise

Afgelopen maanden zijn we met ons team hard bezig geweest met onze nieuwe website. De website weerspiegelt beter onze strategische focus, ons aanbod en de mogelijkheden van ons totaalconcept. Strategische keuzes maken En als je naar onze laatste podcast hebt geluisterd, weet je dat het voor ons een jaar van grootse veranderingen en groei gaat

Scroll naar boven
Scroll naar top