Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Erkend Register Scheidingsdeskundige worden

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en op zoek naar de volgende stap in jouw carrière?
Scheidingen begeleiden is wellicht dé perfecte keuze voor jou! 
Maar waar begin je? Wij helpen je graag op weg!
En dat is niet alles. Jouw droom om een eigen bedrijf te starten dat jouw kennis en ervaring weerspiegelt, is ook binnen handbereik.
Met de juiste opleiding en begeleiding kan jij jouw bedrijf opzetten en laten bloeien tot iets waar je trots op kan zijn!

Hoe kan je Register Scheidingsdeskundige worden?

Wil jij een nieuwe start maken en (echt)scheidingen van A tot Z kunnen begeleiden?

In de huidige samenleving komen (echt)scheidingen vaak voor. Mediation speelt een belangrijke rol, maar het schiet soms tekort. Een Register Scheidingsdeskundige biedt een bredere en diepgaandere aanpak die onmisbaar is.

Hier volgt waarom de noodzaak voor Register Scheidingsdeskundigen zo groot is, ondersteund door een duidelijke visie, eigen scheidingsmethodiek, oplopende cijfers van scheidingen en de verwarring in de markt over mediation alleen.

Oplopende cijfers van scheidingen

De cijfers van scheidingen lopen op. Dit is een zorgwekkende trend die de noodzaak voor deskundige scheidingsbegeleiding benadrukt.

Enkele redenen voor de stijging van het aantal scheidingen zijn

 • Veranderende maatschappelijke normen: Het stigma rondom scheidingen is afgenomen, waardoor meer mensen de stap durven zetten.
 • Economische onafhankelijkheid: Vooral vrouwen zijn financieel onafhankelijker geworden, wat de drempel om een ongelukkig huwelijk te verlaten verlaagt.
 • Hogere verwachtingen van huwelijken: Mensen hebben hogere verwachtingen van hun huwelijk of samenleving en zijn minder snel bereid om te blijven in een relatie die niet aan hun verwachtingen voldoet.
 • Levensduur en persoonlijke groei: Mensen leven langer en veranderen gedurende hun leven, wat kan leiden tot incompatibiliteit op latere leeftijd.

Deze factoren zorgen ervoor dat steeds meer mensen professionele hulp nodig hebben bij het proces van scheiden.

Brede expertise is essentieel

Mediators zijn getraind om conflicten te bemiddelen, maar (echt) scheidingen vereisen meer dan alleen bemiddeling. Een Register Scheidingsdeskundige heeft uitgebreide kennis van juridische, financiële, relationele en emotionele aspecten van (echt) scheidingen. Dit maakt hen beter uitgerust om een breed scala aan problemen aan te pakken.

 • Juridische kennis: (echt) Scheidingen kunnen juridisch complex zijn. Een scheidingsdeskundige kent de wetten en procedures die van toepassing zijn, wat cruciaal is voor een eerlijke (echt)scheiding.
 • Financiële expertise: De verdeling van eigendommen en vooral maatwerk alimentatieberekeningen vragen om gedetailleerde financiële kennis. Een scheidingsdeskundige heeft de expertise om financiële zaken grondig en eerlijk te regelen.
 • Emotionele en relationele begeleiding: (echt)Scheidingen gaan gepaard met sterke emoties. Een scheidingsdeskundige biedt niet alleen praktische oplossingen, maar ook emotionele ondersteuning, waardoor cliënten zich gehoord en gesteund voelen.

Mediation als tool, niet als volledige methodiek

Mediation is een waardevol hulpmiddel in het scheidingsproces, maar het is te beperkt om een scheiding van A tot Z te begeleiden.

Hier zijn enkele redenen waarom mediation alleen niet voldoende is:

 • Beperkte juridische inbreng: Mediators faciliteren gesprekken en helpen bij het vinden van een compromis. Een mediator mag niet adviseren en dat is juist hard nodig tijdens een scheidingstraject. Scheidingsdeskundigen hebben deze expertise wel, mogen adviseren en kunnen zo cliënten door  het volledige proces leiden.
 • Geen diepgaande financiële analyse: Mediators kunnen helpen bij het bespreken van financiële kwesties, maar ze hebben vaak niet de diepgaande kennis om gedetailleerde financiële analyses en planningen te maken. En ook hier geldt wederom: ze mogen niet adviseren!
  Scheidingsdeskundigen zijn opgeleid om uitgebreide financiële evaluaties uit te voeren en passende oplossingen te bieden en mogen adviseren.
 • Onvoldoende emotionele ondersteuning: Mediation richt zich op het faciliteren van gesprekken en het vinden van oplossingen, maar biedt vaak niet de nodige emotionele ondersteuning. Scheidingsdeskundigen zijn juist getraind om ook emotionele relationele begeleiding te bieden, wat cruciaal is voor een gezonde verwerking van de scheiding.

Verwarring in de markt over mediation alleen

Er bestaat verwarring in de markt over wat mediation precies inhoudt en wat de beperkingen ervan zijn.
Veel mensen denken dat mediation voldoende is om een scheiding volledig te begeleiden, maar dit is een misvatting.

Hier zijn enkele redenen voor deze verwarring:

 • Onvoldoende informatie: Veel mensen hebben beperkte kennis over wat mediation inhoudt en wat de rol van een mediator is. Dit leidt tot onrealistische verwachtingen over wat mediation kan bereiken.
 • Overlapping van rollen: De term “mediator” wordt vaak losjes gebruikt, wat verwarring schept over de specifieke vaardigheden en expertise die nodig zijn voor effectieve scheidingsbegeleiding.
 • Gebrek aan juridische en financiële expertise: Veel mediators hebben niet de diepgaande juridische en financiële kennis die nodig is voor een volledige scheidingsbegeleiding. Dit zorgt ervoor dat belangrijke aspecten van de scheiding niet adequaat worden behandeld.
 • Emotionele complexiteit: Mediation richt zich vaak op het oplossen van conflicten, maar biedt niet altijd de emotionele steun die nodig is voor cliënten om de scheiding op een gezonde manier te verwerken.

Visie van AMV-Opleidingen

Onze visie is helder: juridisch daar waar nodig, in gesprek waar het kan – met de menselijke maat als uitgangspunt. Deskundig maatwerk is noodzaak bij scheidingsbegeleiding, met altijd de juiste aandacht voor het welzijn van iedereen tijdens en na een scheiding.

Eigen Scheidingsmethodiek

Onze opleidingen zijn ontwikkeld vanuit een eigen methodiek voor scheidingsbegeleiding.
De juiste afhechting van de partnerrelatie dient als startpunt van het scheidingsproces.
Zo kunnen mensen daarna vanuit rust en met de nodige afstand de zakelijke, juridische en financiële aspecten goed overzien en regelen. Deze benadering stelt mensen in staat om op een constructieve manier te werken aan een toekomst waarin duurzaam ouderschap en respectvolle omgang centraal staan.

Duurzame Oplossingen

Een Register Scheidingsdeskundige zorgt voor duurzame oplossingen die in het belang zijn van alle betrokkenen, vooral kinderen. Door hun veelzijdige aanpak kunnen zij conflicten beter oplossen en afspraken maken die op lange termijn houdbaar zijn.

 • Kinderen: Bij scheidingen met kinderen is het van groot belang dat hun belangen centraal staan. Scheidingsdeskundigen hebben de expertise om kindvriendelijke oplossingen te creëren die zorgen voor stabiliteit en continuïteit.
 • Langetermijnoplossingen: Scheidingsdeskundigen richten zich op oplossingen die niet alleen op korte termijn werken, maar ook duurzaam zijn. Dit zorgt voor minder terugkerende conflicten en een betere samenwerking tussen de gescheiden partijen.

Professionele erkenning en vertrouwen

Een Register Scheidingsdeskundige heeft een erkende opleiding en staat ingeschreven bij een professioneel register. Dit geeft cliënten vertrouwen in hun expertise en professionaliteit.
Het waarborgt ook dat de deskundige blijft voldoen aan hoge standaarden en zich blijft bijscholen.

 • Erkenning en certificering: Een ADR geregistreerde scheidingsdeskundige beschikt over erkende kwalificaties en volgt continue bijscholing. Dit garandeert een hoge kwaliteit van dienstverlening.
 • Vertrouwen en professionaliteit: Cliënten voelen zich zekerder wanneer ze werken met een erkende professional. Dit vertrouwen draagt bij aan een soepele en effectieve begeleiding tijdens de scheiding.

Conclusie

Mediation is waardevol, maar schiet meestal tekort bij (echt)scheidingen. De veelzijdige en diepgaande aanpak van een Register Scheidingsdeskundige biedt een totaaloplossing voor de juridische, financiële en emotionele en relationele uitdagingen die bij scheidingen komen kijken. 

Door hun brede expertise, integrale aanpak en focus op duurzame oplossingen, zijn Register Scheidingsdeskundigen onmisbaar in het werkveld. Zij zorgen voor een eerlijk en evenwichtig proces, waardoor alle betrokkenen met vertrouwen en duidelijkheid een nieuwe start kunnen maken.

Samenvatting

Een Register Scheidingsdeskundige biedt echt veel meer dan mediation alleen.
Met een sterke juridische, financiële en emotionele basis en een duidelijke visie, leveren zij deskundig maatwerk dat nodig is voor een succesvol scheidingsproces.
Deze professionals helpen gezinnen om op een constructieve manier een nieuwe toekomst op te bouwen, met de juiste aandacht voor welzijn en respect.

Oplopende cijfers van scheidingen

De stijgende cijfers van scheidingen benadrukken de noodzaak van Register Scheidingsdeskundigen. Veranderende maatschappelijke normen, economische onafhankelijkheid, hogere verwachtingen van huwelijken, en persoonlijke groei dragen bij aan het toenemende aantal scheidingen. 

Deze trend vraagt om deskundige begeleiding die verder gaat dan bemiddeling alleen. Register Scheidingsdeskundigen bieden de uitgebreide ondersteuning die nodig is om scheidingen op een eerlijke, evenwichtige en respectvolle manier te begeleiden.

Verwarring in de markt over mediation alleen

Er bestaat verwarring in de markt over de rol van mediation bij scheidingen. Veel mensen denken dat mediation voldoende is om een scheiding volledig te begeleiden, maar dit is een misvatting. Mediation is een waardevol hulpmiddel, maar het biedt niet de volledige juridische, financiële en emotionele ondersteuning die nodig is voor een complete scheidingsbegeleiding. Register Scheidingsdeskundigen bieden deze uitgebreide ondersteuning, waardoor zij een essentiële rol spelen in het scheidingsproces.

Mediators moeten volgens hun protocol neutraal blijven en mogen niet adviseren

Hun rol is beperkt tot het faciliteren van gesprekken tussen partijen, zonder zelf oplossingen aan te dragen.
Dit betekent dat ze geen adviezen mogen geven. Mediators mogen geen juridisch of financieel advies geven, wat essentieel is bij de begeleiding van (echt)scheidingen. Dit kan leiden tot onvolledige of onbevredigende oplossingen voor cliënten.

Ben je op zoek naar een opleiding tot scheidingsdeskundige, maar onzeker over de investering? Het is belangrijk om te beseffen dat diverse kosten zijn opgenomen in de prijs van de opleiding, zoals locatiekosten, luncharrangementen, lesmateriaal en een online leeromgeving en examenkosten.

Let goed op welke kosten zijn meegenomen in de prijs van de opleiding bij andere aanbieders, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kan de keuze voor een hotel of landgoed al een groot verschil maken in de kosten. Wees verstandig en vergelijk de prijzen en inbegrepen kosten van verschillende opleidingsinstituten, zodat jij de opleiding vindt die bij jou past.

Tip: Kijk verder dan alleen de investering. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de opleiding. Kies een instituut dat past bij jouw persoonlijke en professionele behoeften.

De erkende opleiding tot Register Scheidingsdeskundige combineert een aantal belangrijke eigenschappen en onderdelen. Het is essentieel dat de opleiding geaccrediteerd is, om er zeker van te zijn dat de inhoud op niveau is en aansluit bij de eisen van het vak. Daarnaast is het belangrijk om de theorie die je leert meteen in de praktijk te brengen en je te richten op je rol als zelfstandig scheidingsdeskundige.

Accreditatie voor kwaliteit

De opleiding Register Scheidingsdeskundige is geaccrediteerd door een erkende organisatie. Een accreditatie, door de ADR, geeft aan dat de opleiding van hoog niveau is en je de theorie en vaardigheden leert die je direct in de praktijk kunt toepassen. De accreditatie biedt zekerheid dat je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet die je meteen kunt gebruiken.

Praktijkgerichte oefeningen

Om de opgedane kennis en vaardigheden te kunnen toepassen, is het van belang om tijdens de opleiding  te oefenen. De opleiding biedt veel oefenmomenten met diverse praktijkvoorbeelden. Dit helpt je om realistische situaties na te bootsen en de theorie direct in de praktijk te brengen. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op uiteenlopende situaties in de praktijk.

Ervaringen van cursisten

Lees ook de ervaringen van eerdere cursisten. Dit geeft je inzicht in de kwaliteit van de opleiding en wat je kunt verwachten. Recensies en testimonials van anderen kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Ervaren trainers

Onze trainers hebben ruime ervaring als scheidingsdeskundige. Zij weten goed wat er bij het vak komt kijken en wat je kunt verwachten in de praktijk. Deze deskundigheid en praktijkervaring dragen bij aan de kwaliteit van de opleiding.

Focus op ondernemerschap

Na de opleiding is de kans groot dat je zelfstandig aan de slag gaat. Daarom is het belangrijk dat de opleiding niet alleen focust op kennis en praktijkervaring, maar ook op ondernemerschap. Je leert hoe je als zelfstandig scheidingsdeskundige succesvol kunt zijn en welke stappen je moet nemen om een succesvolle praktijk op te bouwen.

Inhoudelijke kwaliteit

De opleiding tot scheidingsdeskundige kies je vanwege de inhoudelijke kwaliteit. Dit betekent duidelijke en bruikbare theorie, gecombineerd met praktijksituaties. Door direct te oefenen en vragen te kunnen stellen aan andere deelnemers en de trainer, haal je het meeste uit de opleiding.

Officieel certificaat

Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel AMV Certificaat. Dit certificaat toont aan dat je de theoretische kennis beheerst en deze in de praktijk hebt kunnen toepassen. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze opleidingen en werken continu aan de actualiteit en relevantie van de inhoud. De accreditaties waarborgen zowel nationaal als internationaal dat je kunt rekenen op een hoogwaardige opleiding die je de gewenste kennis en ervaring zal opleveren. Zo kun je direct in het kwaliteitsregister bij de ADR. 


Bij AMV Opleidingen bieden wij een zeer complete en geaccrediteerde opleiding tot Register Scheidingsdeskundige, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt. Investeren in een kwalitatieve opleiding is investeren in je toekomst als deskundige in scheidingsbegeleiding.

Een Register Scheidingsdeskundige is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen tijdens het scheidingsproces. Deze rol gaat verder dan enkel bemiddeling. Een scheidingsdeskundige combineert juridische, financiële en emotionele expertise om het scheidingsproces zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen.

Het inschakelen van een scheidingsdeskundige kan het verschil maken tussen een conflictvolle scheiding en een respectvolle, goed geregelde scheiding. Hun uitgebreide kennis en vaardigheden zorgen ervoor dat alle aspecten van de scheiding professioneel worden behandeld, wat leidt tot betere en duurzamere resultaten voor alle betrokken partijen.

Een scheidingsdeskundige is daarmee een onmisbare partner in het scheidingsproces, die niet alleen bemiddelt, maar ook adviseert en begeleidt.

 

Bij een (echt)scheiding is de stap naar een advocaat of de rechter vaak snel gezet. Dit brengt veel stress met zich mee, kost veel tijd en geld.
Misschien heb je zelf wel eens zo’n situatie meegemaakt. Voor je het weet, zit je maandenlang in een juridisch gevecht met alle bijbehorende problemen.

Een scheidingsdeskundige biedt een maatwerk en daardoor een constructievere route. In plaats van een strijd aan te gaan, begeleid je de betrokkenen naar een gezamenlijke oplossing. Je helpt hen om op een respectvolle en constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan en tot overeenstemming te komen.

 • Bredere benadering: Een scheidingsdeskundige kijkt niet alleen naar de juridische kant, maar juist ook naar de financiële en relationele en emotionele aspecten van een (echt)scheiding.
 • Deskundig advies: Als scheidingsdeskundige geef je deskundig advies, waardoor mensen beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Dit zorgt voor een stevig fundament voor de toekomst.
 • Emotionele en relationele ondersteuning: Je biedt niet alleen praktische oplossingen, maar ook emotionele ondersteuning, wat essentieel is voor het welzijn van alle betrokkenen.

Kiezen voor het vak van scheidingsdeskundige betekent dat je mensen helpt door een van de moeilijkste periodes in hun leven. Je zorgt ervoor dat zij met vertrouwen en duidelijkheid een nieuwe start kunnen maken.

file mediator worden | AMV-Opleidingen

Scheidingsdeskundige zijn heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling bij scheidingen. Kiezen voor dit vak is kiezen voor een richting met toekomst.

Waarom een Scheidingsdeskundige Inschakelen?

Bij een (echt)scheiding is de stap naar een advocaat of de rechter vaak snel gezet. Dit brengt veel stress met zich mee, kost veel tijd en geld.
Misschien heb je zelf wel eens zo’n situatie meegemaakt. Voor je het weet, zit je maandenlang in een juridisch gevecht met alle bijbehorende problemen.

Een scheidingsdeskundige biedt een maatwerk en daardoor een constructievere route. In plaats van een strijd aan te gaan, begeleid je de betrokkenen naar een gezamenlijke oplossing. Je helpt hen om op een respectvolle en constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan en tot overeenstemming te komen.

Scheidingsdeskundige zijn heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling bij (echt)scheidingen.
Kiezen voor dit vak is kiezen voor een richting met toekomst.

 • Uitgebreide Expertise: Register Scheidingsdeskundigen combineren juridische, financiële, relationele en emotionele kennis voor een complete maatwerk begeleiding.
 • Totaal aanpak: Ze bieden een integrale aanpak, waardoor alle aspecten van de (echt)scheiding grondig en effectief worden behandeld.
 • Duurzame en werkbare oplossingen: Door hun diepgaande kennis en vaardigheden zorgen ze voor langdurige, eerlijke en werkbare oplossingen, wat verdere conflicten voorkomt en draagvlak heeft.
 • Kindgericht begeleiden: Ze waarborgen dat de belangen van de kinderen centraal staan en bevorderen een stabiele ouderlijke samenwerking na de (echt)scheiding.
 • Voorkomen van escalaties: Goede begeleiding door een scheidingsdeskundige voorkomt dat een relatiebreuk escaleert in een conflict, wat leidt tot minder stress en betere uitkomsten voor alle betrokkenen.
 e
mediator-worden-opleiding

"IIn de moeilijkheid ligt de mogelijkheid om met deskundige maatwerk begeleiding een stabiele en positieve toekomst te creëren voor alle betrokkenen."

Een (echt)scheiding is in de basis een relatiebreuk en geen conflict

Een (echt)scheiding is in de basis geen conflict, maar een relatiebreuk. Het is een besluit van twee mensen om hun relatie te beëindigen. Echter, door slechte begeleiding kan een (echt)scheiding snel escaleren in een conflict. Dit gebeurt vaak wanneer er geen duidelijke communicatie is, wanneer juridische en financiële zaken onduidelijk zijn of wanneer er onvoldoende aandacht is voor de emotionele aspecten van de scheiding.

Bij scheidingen zien we dat mensen te snel kiezen voor juridische procedures, wat veel stress, tijd en geld kost

Hier komt de rol van de Register Scheidingsdeskundige in beeld.
Deze professionals bieden meer dan alleen mediation; ze bieden een totale A tot Z maatwerk benadering die alle aspecten van de (echt)scheiding dekt.

Het belang van goede begeleiding

Goede begeleiding tijdens een (echt)scheiding kan het verschil maken tussen een vreedzame scheiding en een conflictvolle scheiding. Een scheidingsdeskundige zorgt voor duidelijke communicatie, juridisch en financieel advies en emotionele ondersteuning. Dit voorkomt dat de relatiebreuk escaleert in een conflict.

Door professioneel maatwerk te bieden, helpen scheidingsdeskundigen bij het creëren van stabiele en duurzame oplossingen die in het belang zijn van alle betrokkenen, vooral of eigenlijk juist de kinderen! 

 

 Conclusie

Goede begeleiding kan ervoor zorgen dat een relatiebreuk niet escaleert in een conflict. Slechte begeleiding, daarentegen, kan juist leiden tot escalatie en verdere complicaties.

De noodzaak van Register Scheidingsdeskundigen is evident

Hun rol gaat verder dan die van mediators en biedt een bredere, diepgaandere aanpak voor het begeleiden van maatwerk (echt)scheidingen. Door hun uitgebreide expertise en maatwerk benadering zorgen ze voor duurzame en werkbare oplossingen die het welzijn van alle betrokkenen waarborgen. Investeren in een register scheidingsdeskundige betekent investeren in een respectvolle en constructieve (echt)scheiding, waar alle mensen met vertrouwen en duidelijkheid een nieuwe start kunnen maken. 

De beperkingen van mediation

Mediators spelen een belangrijke rol, maar hun mogelijkheden zijn beperkt. Mediators faciliteren gesprekken en helpen partijen zelf tot oplossingen te komen. Ze mogen geen advies geven, wat een beperking vormt in complexe scheidingen die emotionele, relationele juridische en financiële maatwerk expertise vereisen.

Scroll naar boven