Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mediator Worden bij AMV Opleidingen
Terug naar overzicht

Wat is Prediation

Wat is het eigenlijk het belang van preventie?

Zie jij ook de maatschappelijke verandering?
En wil jij daarom ook aan de vooravond staan van nieuwe vormen in samenwerkingen?
Zodat zakelijke samenwerkingen duurzaam van start gaan vanuit de juiste begeleiding?

Preventieve Mediation is Verwachtingsmanagement.

Het voorkomen van conflicten zorgt voor rust in de organisatie en bespaart kosten op de langere termijn. Het uitspreken van verwachtingen voorkomt veel teleurstellingen en frustratie.

Wat is Prediation

Preventieve Mediation wordt vaak ingezet om tijdig in te grijpen bij spanningen. Wij zitten daar nog een stap voor. Voordat er überhaupt spanningen of irritaties zullen en kunnen ontstaan, leggen wij samenwerkingen in business al vast op wederzijdse verwachtingen, behoeften en scenario’s. Dat is volgens ons prediation.

Een samenwerking tussen twee ondernemers is net als een huwelijk. Je ontmoet je zakelijke partner (net als je levenspartner). Na een mooie verleidingsdans (met flirten en aftasten) neem je de stap en je gaat je aan elkaar binden. Binnen het familierecht (boek 1 van het burgerlijk wetboek) is dan van alles geregeld. Ben je het hier niet mee eens dan kun je altijd naar een notaris stappen voor huwelijkse voorwaarden. Maar hoe zit dat nu als je samen met een zakelijke partner een onderneming gaat starten?

Bij de meeste samenwerkingen worden vooraf de standaard onderwerpen geregeld. Dus denk daarbij aan geld, taakverdeling en uitvoering geregeld.

Samenwerken gaat veel verder. Je hebt te maken met mensen. Dus ook met sociaal-emotionele en menselijke aspecten. Deze bepalen mede het succes van de samenwerking. Want sociaal- emotionele aspecten zijn vaak de eerste oorzaken voor conflicten.

Aan het begin van een samenwerking is het dan ook goed om bijvoorbeeld bepaalde zaken te onderzoeken met elkaar. 

Persoonlijkheden zijn dan vaak van belang. In welke mate vullen de ondernemers elkaar aan?
Wat zijn de toekomstverwachtingen.
Hoe staat de naaste omgeving (levenspartners) in de samenwerking.
Hoe is de taakverdeling en welke rollen gaan ze vervullen.
Wat is de visie van ieder afzonderlijk.

Voorkomen is beter dan genezen

Sluimerende spanningen, moeizame communicatie, een samenwerking die steeds stroever wordt; het leidt af en je verliest je werkplezier. Vaak weet je eigenlijk al een tijdje dat er iets moet gebeuren. Maar hoe bespreek je het als er nog geen echt conflict is? Door hier al (van tevoren) professionals bij te halen kan de kans op een conflict later aanzienlijk worden verminderd door structureel al oplossingen of een bepaalde werkwijze of procedure in te bouwen voor eventuele toekomstige problemen. Hier kunnen we zelfs nog een stap voor gaan zitten: het vastleggen van behoeften, afspraken en verwachtingen in een samenwerking of relatie als alles goed gaat. Echt helemaal aan de voorkant.

Dé toekomst

Bij familiebedrijven, huwelijken, andere samenlevingsvormen, arbeidsconflicten, etc, kan preventieve mediation hoge financiële en emotionele kosten, verstoorde verhoudingen en ingewikkelde procedures voorkomen, onder andere door ook een voorlichtingsaspect in de mediation mee te nemen. Door het gesprek aan te gaan en alle belangen op tafel te krijgen, in de vertrouwelijkheid van de mediation, kan verwarring of escalatie door bijvoorbeeld verkeerde verwachtingen op de langere termijn voorkomen worden.

Ondernemers

De problematiek speelt ook veel vaker dan gedacht in de ondernemerswereld. Twee ondernemers die gaan samenwerken weten vooraf vaak niet wat ze aan elkaar hebben of wat ze van elkaar verwachten.


Welke belangen spelen hier?

En hoe worden deze belangen onderhouden? Als professional kun je hier een grote rol spelen om dit zowel te begeleiden als gezamenlijk vast te leggen voor daadwerkelijke borging in de samenwerking.

**NIEUW Opleiding Prediation
De prediation opleiding is voor iedereen die zich als mediator verder wil specialiseren in deze specifieke tak van preventieve begeleiding of geïnteresseerd is in mediator worden.

Scroll naar boven