Bezoek vrijblijvend onze open avond

Search
Close this search box.
Online Training Fiscaal Partnerschap in de Praktijk
Terug naar overzicht

5 tips die een leven lang leren een stuk gemakkelijker maken

Een leven lang leren: er is niets leuker dan dat. Benieuwd hoe je dat zo in kunt richten dat je het jezelf vooral niet te moeilijk maakt?

Een leven lang leren blijft je uitdagen, maar dat betekent niet dat je jezelf ermee in de weg hoeft te zitten. We zetten 5 tips voor je op een rij waarmee je het blijven leren een stuk gemakkelijker kunt maken.

Gebruik ezelsbruggetjes

Zelfs de besten die een een leven lang leren maken het zichzelf graag zo gemakkelijk mogelijk. Hoe ze dat doen? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van handige ezelsbruggetjes. Een goed voorbeeld daarvan is ‘GRAS’. Het staat voor Groen, Rechts Aan Stuurboord.

Je kunt op die manier onthouden dat een schip met een groen licht aan de rechterzijde van het water vaart. Stuurboord is namelijk de rechterzijde van het schip, dat je weer kunt onthouden aan de R in StuuR (ten opzichte van Bak zonder die R voor bakboord). Je kunt dit taalkundig doen door middel van een acroniem zoals GRAS, maar ook connecties tussen concepten of kennis en afbeeldingen of andere visuele presentaties werken uitstekend.

Blijf je geheugen trainen

Grijp iedere kans aan om je geheugen te blijven trainen. In onze huidige digitale wereld zoeken we van alles binnen een paar seconden op. Leer daarom de eerste zin van een boek dat je leest uit je hoofd en vraag jezelf regelmatig hoe de boeken die je las ook al weer begonnen. Het geheugen werkt als een spier. Je moet het blijven trainen om ervoor te zorgen dat deze goed krachtig blijft en je er profijt van kunt blijven hebben om een leven lang te leren.

Blijf de stof herhalen

Zonder herhaling kunnen we haast onmogelijk iets leren. Een leven lang leren vraagt om herhaling. Veel herhaling. Spreid de herhaling bij voorkeur over meerdere dagen uit zodat je tussendoor goed kunt slapen. Vraag bovendien iemand om je te helpen de stof regelmatig te oefenen, bijvoorbeeld door je de overhoren. Het is de herhaling die de patronen als het ware in je geheugen slijt en ervoor zorgt dat het leven lang leren een stuk gemakkelijker verloopt.

Leer via verschillende media

Daag je brein uit door via de verschillende media te leren. Blijf een leven lang leren vanaf zowel papier, een tablet en via de computer. Luister regelmatig naar een podcast, kijk video’s op Youtube en probeer bijvoorbeeld hardop te lezen. Des te meer verschillende methoden je gebruikt, des te beter de informatie blijft hangen en des te gemakkelijker je het leven lang leren kunt inrichten.

Richt een rustige studieplek in

Een leven lang leren en dat het liefst zo efficiënt en effectief mogelijk doen? Ruim je werkplek dan in ieder geval netjes op. De rommel in de kamer neemt belangrijke cognitieve capaciteit in, die je veel beter kunt gebruiken om te leren.

Ook interessant

Scroll naar boven