Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.

MAAK HET VERSCHIL

Update je kennis en je skills door een opleiding of training te volgen. Je leert door praktijkgerichte methoden, van ervaren trainers die hun expertise direct uit de werkveld halen.

“Education is the most powerful key to success.”

Kies je interessegebied

Scheidingsspecialisatie 

Alle opleidingen en training om je specialiseren als scheidingsprofessional vind je hier. 

Bemiddeling/ mediation

Alle opleidingen en training op het gebied van bemiddeling en mediation vind je hier.

Ondernemerschap

Ondernemer worden?
Of ondernemersvaardigheden verder ontwikkelen?

Bekijk alle opleidingen

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Bekijk hier al onze opleidingen.

Online PE Trainingen en Webinars

Webinar Register Scheidingsdeskundige

De opleiding Register Scheidingsdeskundige, die uniek is in zijn soort, integreert relationele, zakelijke, en juridische aspecten. Dit is de meest complete opleiding die wij aanbieden.

Meer informatie
Christelijke begeleiding bij echtscheiding

Open Avond - Webinar

Het volgen van een opleiding is een weloverwogen keuze. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, gewoon vanuit huis! Je kunt diverse webinars volgen. Zo krijg je exact de informatie die bij jou past.

Meld je aan
file Online PE Trainingen en Webinars | AMV-Opleidingen

Open Avond Register Relatie-/Scheidingscoach

Het volgen van een opleiding is een weloverwogen keuze. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, gewoon vanuit huis!

Meer informatie
Prediation AMV Opleidingen

Zakelijke Opleidingen

Onze zakelijke specialisaties en trainingen bieden wij aan in ons label:
Voorkans Academy. Het aanbod in Prediation®, arbeidsmediation en trainingen voor zakelijke professionals vind je hier.

Meer informatie

Laatste kans

Onderstaande opleidingen en trainingen zullen binnenkort aflopen

Onze keurmerken en partners

Wat is Mediation

Mediation of bemiddeling is een vorm van conflicthantering waarbij een onafhankelijke mediator ondersteuning biedt aan de betrokken mensen om ze in de gelegenheid te brengen om samen tot overeenstemming en tot werkbare afspraken te komen. Mediation is breed inzetbaar en kan in vele situaties worden ingezet. Veelvoorkomende problemen waarbij mediation wordt toegepast zijn bijvoorbeeld burenruzies, scheidingen, arbeidsconflicten, familieruzies, verdelen van erfenissen en zakelijke conflicten. Een groot voordeel van mediation is dat de kosten van mediation lager zijn dan een eventuele juridische procedure.

Mediation is een vak

Als mediator moet je best veel in je mars hebben. Daardoor is het ook een boeiend en vooral divers vakgebied. Competenties zoals luisteren, onderhandelen, communicatieve vaardigheden, het omgaan met weerstand, maar ook met juridische aspecten en ethische dilemma’s zitten in je pakket als mediator.

De taak van een mediator

Een goede mediator is meer dan alleen maar een goede luisteraar. Veel mensen denken namelijk dat een mediator vooral luistert en dat de mensen het probleem uiteindelijk zelf mogen oplossen. Het is zo dat mensen zelf het conflict moeten oplossen. Als mediator geef je geen oplossingen. Dit heeft er mee te maken dat een oplossing, die door iemand anders is bedacht, vaak weinig tot geen draagvlak heeft.

De kracht van een goede mediator is juist om mensen te begeleiden in het proces zodat ze zelf de daadwerkelijke onderliggende problemen onder ogen zien. Die lijken er op het eerste gezicht niet te zijn. Mensen komen binnen met een vraag/ probleem/ conflict wat moet worden opgelost. Denk aan bijvoorbeeld; de alimentatie wordt niet betaald door de ex-partner. Hier zit zo veel meer onder en het is de kunst om wat hieronder zit boven tafel te krijgen. Want alleen dan ontstaat er ruimte voor een gesprek. Anders blijven mensen in de verwijtende sfeer hangen en kom je geen stap verder.

De juiste vragen

De manier waarop de mediator hierachter komt is onder andere door het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. De structuur van het gesprek in de gaten te houden, aandacht en ruimte laten voor emoties, respectvol te zijn naar alle betrokkenen en misschien wel het belangrijkst, altijd neutraal oftewel onpartijdig en zonder oordeel blijven. Als iemand in het gesprek een gevoel krijgt dat de mediator partijdig is dan is het onmogelijk om nog open te zijn. Zo komen de onderliggende problemen niet aan bod.

Als mediator ben je iemand die zich van nature kan verplaatsen in het standpunt van de ander. Je kunt de rust bewaren en je wil mensen graag van dienst zijn. Anderen zullen misschien al van je vinden dat je redelijk en diplomatiek bent en dat je goed kunt luisteren. Tegelijkertijd is het belangrijk om als mediator je hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Kortom, mediation is een uitermate interessant en boeiend vakgebied. Naar goede mediators is steeds meer vraag! 

Ook interessant voor je
Hoe word je mediator
Download webinar Wat is mediation
Whitepaper de 7 mediation fases om een conflict op te lossen

 

 

Scroll naar boven