Bezoek vrijblijvend onze open avond

Search
Close this search box.

Opleiding mediator

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging, om de volgende stap te zetten. Je wil een opleiding mediator gaan volgen, maar je weet nog niet precies waar je moet beginnen. Volgens de mensen om je heen is bemiddeling helemaal op jouw lijf geschreven. Je hebt affiniteit met mensen. Je bent sociaal, communicatief, representatief en commercieel ingesteld.

Op termijn wil je misschien ook een bedrijf neerzetten die eer doet aan alle kennis en ervaring die je hebt. Een bedrijf dat helemaal bij jou past.

Opleiding mediator

Mediation helpt richting te geven in een situatie waar twee mensen geen uitweg meer zien. Vaak lukt het in een conflict niet meer om je te verplaatsen in de ander en loopt het zoeken naar een oplossing vast. Met onze geaccrediteerde basisopleiding mediator krijg je de nodigde kennis om mensen in conflict te helpen. Er is steeds vaker vraag naar mensen met een erkende opleiding tot mediator.

Ook als jij mediationvaardigheden wil inzetten binnen jouw eigen werkomgeving of als je als zelfstandig mediator aan de slag wil is de opleiding tot mediator een eerste stap in de goede richting.

Tijdens de opleiding mediator is er een goede balans tussen kennis, jouw kwaliteiten en de vaardigheden die je leert. Je gaat ook aan de slag met trainersacteurs. Na onze opleiding beschikt je over de juiste theoretische kennis, maar ook hoe je dat praktisch toe kunt passen in de praktijk. Onze complete en praktische opleiding leidt je in drie maanden op tot professioneel mediator. Zo ben je in staat om als mediator conflictsituaties te begeleiden naar een goede uitkomst voor alle betrokkenen. Deze opleiding tot mediator is de eerste stap naar mogelijke registratie als ADR of MfN-registermediator.

opleiding mediator

Mediator worden is beslist een uitdagend vak!

Inhoudelijke taken opleiding mediator 

Tijdens de opleiding houden we rekening met de taken die zal uitvoeren in het vakgebied. Een goede mediator is meer dan alleen maar een goede luisteraar. Veel mensen denken namelijk dat een mediator vooral luistert en dat de mensen het probleem uiteindelijk zelf mogen oplossen. Het is zo dat mensen zelf het conflict moeten oplossen. Als mediator geef je geen oplossingen. Dit heeft er mee te maken dat een oplossing, die door iemand anders is bedacht, vaak weinig tot geen draagvlak heeft.

De kracht van een goede mediator is juist om mensen te begeleiden in het proces zodat ze zelf de daadwerkelijke onderliggende problemen onder ogen zien. Die lijken er op het eerste gezicht niet te zijn. Mensen komen binnen met een vraag/ probleem/ conflict wat moet worden opgelost. Denk aan bijvoorbeeld; de alimentatie wordt niet betaald door de ex-partner. Hier zit zo veel meer onder en het is de kunst om wat hieronder zit boven tafel te krijgen. Want alleen dan ontstaat er ruimte voor een gesprek. Anders blijven mensen in de verwijtende sfeer hangen en kom je geen stap verder.

Mediator opleiding, leren om de juiste vragen te stellen

De manier waarop de mediator hierachter komt is onder andere door het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. De structuur van het gesprek in de gaten te houden, aandacht en ruimte laten voor emoties, respectvol te zijn naar alle betrokkenen en misschien wel het belangrijkst, altijd neutraal oftewel onpartijdig en zonder oordeel blijven. Als iemand in het gesprek een gevoel krijgt dat de mediator partijdig is dan is het onmogelijk om nog open te zijn. Zo komen de onderliggende problemen niet aan bod.

Als mediator ben je iemand die zich van nature kan verplaatsen in het standpunt van de ander. Je kunt de rust bewaren en je wil mensen graag van dienst zijn. Anderen zullen misschien al van je vinden dat je redelijk en diplomatiek bent en dat je goed kunt luisteren. Tegelijkertijd is het belangrijk om als mediator je hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Kortom, mediation is een uitermate interessant en boeiend vakgebied. Naar goede mediators is steeds meer vraag!

Verschil mediator en register mediator

Een register of ADR mediator is een mediator die geregistreerd is bij de ADR of de MfN. Dit zijn de onafhankelijke kwaliteitsregister voor mediators. Je moet hiervoor aan de volgende eisen voldoen. Je moet bij een ADR of MfN-erkend opleidingsinstituut een opleiding tot mediator volgen om vervolgens een theorie-examen en assessment te doen.

Hierna kun je je laten inschrijven in het register voor mediators. Zo kun je aantonen dat je een aangesloten mediator en onafhankelijke bemiddelaar bent. Er zitten verschillen in de kwaliteitssystemen van het MfN- en ADR-register. Beide registers hebben een eigen kwaliteitssysteem, zoals eigen opleidingseisen, gedragsregels, praktijkeisen en klacht- en tuchtrecht. Je kunt jezelf MfN registermediator of ADR registermediator noemen.

mediator-worden-opleiding
Scroll naar boven