Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Intervisie: hoe blijf je scherp?

Intervisie biedt uitkomst? Terechtgekomen in een vervelende sleur en op zoek naar een uitweg?Om onderling zienswijzen uit te wisselen kom je tot nieuwe inzichten en kun je de volgende stap voorwaarts zetten.
Eenmaal op een doodlopend spoor is het lastig om nieuwe inspiratie op te doen, anderen kunnen ons een zijweg wijzen of zelfs helpen om te keren en weer nieuwe waarde toe te voegen. Intervisie is een krachtig middel om scherp te blijven en tot waardevolle nieuwe inzichten te komen.

Uitwisselen van zienswijzen

Intervisie betekent letterlijk ‘zienswijzen uitwisselen’. De bredere definitie hiervan is als volgt:

Intervisie is geen training of therapie. Het is geen vakuitwisseling van collega’s onderling, maar een methodische aanpak. Deze maakt het mogelijk om praktische (werk)problemen te ondervangen. Collega’s coachen elkaar door te praten over werkgerelateerde problematiek. Door aan een reële casus te werken draagt de cumulatieve werk- en levenservaring net als het gezond verstand bij aan het vinden van nieuwe oplossingen.

Intervisie kent een duidelijke structuur en vindt plaats in gesprekken van bijvoorbeeld zo’n 2 uur. Dat is voldoende om samen tot de kern te kunnen komen en nieuwe oplossingen te zoeken bij de doodlopende weg die onbewust is ingeslagen. Intervisie is bepaald geen rocket-science. De juiste toepassing hiervan leidt echter wel tot belangrijke nieuwe inzichten, die helpen een vastgeroest stramien weer nieuw leven in te blazen.

Succesvolle intervisie

Intervisie wordt succesvol op basis van een aantal belangrijke succesfactoren. Het gaat bijvoorbeeld om vertrouwen in elkaar, net als de kunst van het vragen stellen. Het is van belang dat de deelnemers aan de intervisie zich op een kwetsbare wijze durven op te stellen.

Het gereedschap dat hierbij voor de benodigde mogelijkheden zorgt? Voldoende tijd. Het is van belang om enkele keren per jaar in alle rust voor intervisie te kunnen zorgen. Op die manier houden jullie elkaar scherp en profiteer je zelf van de mogelijkheid het letterlijk eens van de andere kant te kunnen bekijken. Door een omgeving van vertrouwen te creëren en de kunst van het vragen stellen te ontdekken kan een kwetsbare houding binnen intervisie leiden tot een grote stap voorwaarts.

De toegevoegde waarde van structurele intervisie

Probeer de momenten van intervisie bij voorkeur op een structurele wijze in de werkwijze te integreren. Neem bijvoorbeeld iedere paar maanden even de tijd voor elkaar en bespreek de (werk)gerelateerde problemen waar je zelf mee kampt of vraag er bij anderen naar.

Het is op die manier mogelijk om blokkades weg te nemen en samen de juiste nieuwe richting te bepalen. Intervisie helpt vooruit te komen en voorkomt een vast patroon dat uiteindelijk alle inspiratie en creativiteit uit het werk zal halen. Intervisie is een krachtig middel om jezelf en anderen om je heen scherp te houden, zonder dat dit veel tijd hoeft te kosten of op een lastige wijze in elkaar zit.

Meer berichten

Ontdek de kracht van onbewuste drijfveren

Wat maakt dat de ene persoon conflictmijdend is en de ander juist confronterend? Waarom ben je in de omgang met de ene persoon meegaand en met de ander juist erg direct?  Het antwoord ligt in de onbewuste drijfveren die verantwoordelijk zijn voor 90% van ons gedrag.Op de automatische piloot reageren we op omstandigheden en anderen

De Visie van AMV

Bij AMV staan alle opleidingen en trainingen in het teken van een duidelijke visie: juridisch daar waar nodig, in gesprek waar het kan – met de menselijke maat als uitgangspunt. Deze benadering vormt de kern van ons opleidingsinstituut en is terug te vinden in elk aspect van onze aanbod. Juridisch waar nodig, in gesprek waar

Het belang van maatwerk bij (Echt)scheiding

Maatwerk bij een (echt)scheiding: waarom een Register Scheidingsdeskundige onmisbaar is Een (echt)scheiding is vaak een emotionele en uitdagende periode. De juiste hulp, advies en begeleiding zijn cruciaal. Een Register Scheidingsdeskundige biedt professionele ondersteuning tijdens deze moeilijke tijd. Maar wat doet een Register Scheidingsdeskundige precies? En waarom is hun hulp zo waardevol? Wat is een Register

Waarom maatwerk essentieel is bij een (echt)scheiding

Maatwerk: onmisbaar bij (echt)scheidingen Maatwerk is cruciaal bij (echt)scheidingen. Iedere situatie is uniek. Een persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat oplossingen passen bij ieders specifieke situatie. Maatwerk houdt rekening met de unieke dynamiek van elke relatie, zodat de (echt)scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Geen twee scheidingen zijn hetzelfde Mensen en relaties verschillen. Wat in de ene

Scroll naar boven