Intervisie: hoe blijf je scherp?

Intervisie biedt uitkomst? Terechtgekomen in een vervelende sleur en op zoek naar een uitweg?Om onderling zienswijzen uit te wisselen kom je tot nieuwe inzichten en kun je de volgende stap voorwaarts zetten.
Eenmaal op een doodlopend spoor is het lastig om nieuwe inspiratie op te doen, anderen kunnen ons een zijweg wijzen of zelfs helpen om te keren en weer nieuwe waarde toe te voegen. Intervisie is een krachtig middel om scherp te blijven en tot waardevolle nieuwe inzichten te komen.

Uitwisselen van zienswijzen

Intervisie betekent letterlijk ‘zienswijzen uitwisselen’. De bredere definitie hiervan is als volgt:

Intervisie is geen training of therapie. Het is geen vakuitwisseling van collega’s onderling, maar een methodische aanpak. Deze maakt het mogelijk om praktische (werk)problemen te ondervangen. Collega’s coachen elkaar door te praten over werkgerelateerde problematiek. Door aan een reële casus te werken draagt de cumulatieve werk- en levenservaring net als het gezond verstand bij aan het vinden van nieuwe oplossingen.

Intervisie kent een duidelijke structuur en vindt plaats in gesprekken van bijvoorbeeld zo’n 2 uur. Dat is voldoende om samen tot de kern te kunnen komen en nieuwe oplossingen te zoeken bij de doodlopende weg die onbewust is ingeslagen. Intervisie is bepaald geen rocket-science. De juiste toepassing hiervan leidt echter wel tot belangrijke nieuwe inzichten, die helpen een vastgeroest stramien weer nieuw leven in te blazen.

Succesvolle intervisie

Intervisie wordt succesvol op basis van een aantal belangrijke succesfactoren. Het gaat bijvoorbeeld om vertrouwen in elkaar, net als de kunst van het vragen stellen. Het is van belang dat de deelnemers aan de intervisie zich op een kwetsbare wijze durven op te stellen.

Het gereedschap dat hierbij voor de benodigde mogelijkheden zorgt? Voldoende tijd. Het is van belang om enkele keren per jaar in alle rust voor intervisie te kunnen zorgen. Op die manier houden jullie elkaar scherp en profiteer je zelf van de mogelijkheid het letterlijk eens van de andere kant te kunnen bekijken. Door een omgeving van vertrouwen te creëren en de kunst van het vragen stellen te ontdekken kan een kwetsbare houding binnen intervisie leiden tot een grote stap voorwaarts.

De toegevoegde waarde van structurele intervisie

Probeer de momenten van intervisie bij voorkeur op een structurele wijze in de werkwijze te integreren. Neem bijvoorbeeld iedere paar maanden even de tijd voor elkaar en bespreek de (werk)gerelateerde problemen waar je zelf mee kampt of vraag er bij anderen naar.

Het is op die manier mogelijk om blokkades weg te nemen en samen de juiste nieuwe richting te bepalen. Intervisie helpt vooruit te komen en voorkomt een vast patroon dat uiteindelijk alle inspiratie en creativiteit uit het werk zal halen. Intervisie is een krachtig middel om jezelf en anderen om je heen scherp te houden, zonder dat dit veel tijd hoeft te kosten of op een lastige wijze in elkaar zit.

Meer berichten

Waarom zou je scheidingscoach worden

Maatwerk binnen scheidingsbegeleiding: waarom het cruciaal is voor een soepel proces

Wanneer mensen besluiten om te gaan scheiden, is dit vaak een emotioneel en stressvol proces. Het is een ingrijpende gebeurtenis die invloed heeft op alle aspecten van het leven van de betrokkenen, waaronder financiën, huisvesting, kinderen en sociale netwerken. Daarom is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces professionele begeleiding te zoeken, en maatwerk is hierbij

Scheidingscoach

Motiverende Gesprekstechnieken

Stel je voor dat je iemand wilt helpen om een belangrijke verandering door te maken, maar je merkt dat de persoon vastzit in zijn of haar manier van denken en gedrag. Hoe krijg je deze persoon in beweging, zonder hem of haar af te stoten? Motiverende Gesprekstechnieken Hier komt de training in motiverende gesprekstechnieken om

Succesvol Ondernemen

Word een Mediator: stappenplan en tips

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

Carrièreswitch

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Scroll naar boven
Scroll naar top
AMV Netwerk Event

De Keten Rondom Scheidingsbegeleiding

20 april 2023 -van 13:30 tot 18:00 uur

Deze middag staat volop in het teken van inspiratie, connecties, elkaar verder helpen én het samen smeden van de visie op optimale scheidingsbegeleiding in de huidige maatschappij. 
Met interessante sprekers én een uniek netwerk