Bezoek vrijblijvend onze open avond

Search
Close this search box.

Wat zijn Motiverende Gesprekstechnieken

Stel je voor dat je in een gesprek bent met iemand die vastzit in bepaalde denk- en gedragspatronen, en je wilt deze persoon graag helpen om in beweging te komen. Maar je wilt dit niet opdringen, anders loop je het risico dat de ander zich afsluit. Wat kun je doen? De training in motiverende gesprekstechnieken biedt hier een oplossing. 

Stel je voor dat je een gesprek voert met iemand die vastzit in zijn of haar manier van denken en gedrag, en jij wilt deze persoon helpen om in beweging te komen. Maar je wilt dit niet forceren, want dan loop je het risico dat de ander zich afsluit. Wat kun je dan doen?

Motiverende gesprekstechnieken (MGT) bieden hier een uitkomst.
MGT is als een rustige stroom die door het gesprek heen vloeit, als een zacht briesje dat de lucht verfrist. Het begint allemaal met reflectief luisteren naar de ander. Dit houdt in dat je even jouw ideeën en adviezen opzij zet en je volledig verbindt met wat de ander zegt. Door te luisteren naar de gevoelens, waarden en behoeften van de ander ontstaat er begrip en vertrouwen.

 

Motiverende Gesprekstechniek is een methode om mensen te begeleiden bij gedragsverandering.

Je gebruikt je empathisch vermogen om de ander te begrijpen en stelt open vragen die het reflecteren stimuleren. Vragen die uitnodigen tot diepere reflectie op wat de persoon belangrijk vindt, welke waarden hij of zij nastreeft, wat de voordelen zijn van verandering, wat de obstakels zijn en wat de toekomst zou kunnen brengen.

En dan gebeurt er iets magisch. De ander begint zelf de antwoorden te formuleren en de argumenten te verzinnen om in actie te komen. De motivatie komt van binnenuit, omdat de ander het idee heeft dat hij of zij de keuze heeft gemaakt om te veranderen. Je stimuleert het vertrouwen in eigen kunnen en versterkt het zelfbeeld van de ander.

Je voert het gesprek met zachte hand, als een tuinier die de planten niet dwingt te groeien, maar die wel de omstandigheden creëert waardoor ze kunnen gedijen. En net zoals bij de planten, zie je na verloop van tijd resultaat. De persoon begint te groeien en te bloeien en komt in beweging.

Kortom, motiverende gesprekstechnieken zijn als een kunstwerk waarbij je de ander op een zachte, bekwame en respectvolle manier begeleidt.
Je creëert de omstandigheden waaronder verandering kan plaatsvinden en laat de ander zelf de keuze maken om in actie te komen. En het mooie is, dat de verandering blijvend is, omdat deze van binnenuit komt en niet opgelegd wordt van buitenaf.

 

Hieronder vind je informatie over motiverende gesprekstechnieken (MGT) die je kunnen helpen om anderen in beweging te brengen.

Reflectief luisteren
Reflectief luisteren is de basis van MGT.
Laat je eigen ideeën en adviezen even aan de kant en verbind je met wat de ander zegt.
Door te luisteren naar de gevoelens, waarden en behoeften van de ander, ontstaat er begrip en vertrouwen.

Empathisch vermogen
Gebruik je empathisch vermogen om de ander te begrijpen.
Stel open vragen die het reflecteren stimuleren.
Vragen die uitnodigen tot diepere reflectie op wat de persoon belangrijk vindt, welke waarden hij of zij nastreeft, wat de voordelen zijn van verandering, wat de obstakels zijn en wat de toekomst zou kunnen brengen.

Motivatie
Door gebruik te maken van MGT ontstaat de motivatie van binnenuit.
De ander begint zelf de antwoorden te formuleren en de argumenten te verzinnen om in actie te komen.
Je stimuleert het vertrouwen in eigen kunnen en versterkt het zelfbeeld van de ander.

Door MGT toe te passen, creëer je de omstandigheden waaronder verandering kan plaatsvinden.
Laat de ander zelf de keuze maken om in actie te komen.

Blijvende verandering
Verandering die ontstaat vanuit MGT is blijvend, omdat deze van binnenuit komt en niet opgelegd wordt van buitenaf.
Het resultaat is groei en bloei, en de ander komt in beweging.

Kortom, motiverende gesprekstechnieken zijn als een kunstwerk waarbij je de ander op een zachte, bekwame en respectvolle manier begeleidt. Door deze technieken toe te passen, creëer je de omstandigheden waaronder verandering kan plaatsvinden en laat je de ander zelf de keuze maken om in actie te komen.

 

Wetenschappelijk Onderbouwd

In deze 3-daagse training leer je hoe je mensen effectief kunt motiveren en ook wat je beter niet kunt doen. Als het gaat om het helpen veranderen van gewoonte en gedrag is MGT een effectieve communicatiestijl welke wetenschappelijk onderbouwd is.

Je zou de training in motiverende gesprekstechnieken kunnen volgen om vaardigheden te ontwikkelen die je kunnen helpen bij het voeren van gesprekken waarbij je anderen wilt motiveren tot gedragsverandering. 

Door deze training te volgen leer je hoe je empathisch kunt luisteren, open vragen kunt stellen, reflectief kunt reageren en een sfeer van vertrouwen en begrip kunt creëren. Met deze vaardigheden kun je anderen helpen hun eigen motivatie te vinden om verandering teweeg te brengen, terwijl je het respectvolle en niet-oordelende gespreksklimaat behoudt. Het is dus een nuttige training voor iedereen die beroepshalve of persoonlijk in aanraking komt met het helpen van anderen bij gedragsverandering.

Door deze 3-daagse training te volgen leer je hoe je:

Empathisch kunt luisteren: je legt jouw ideeën en adviezen even aan de kant en verbindt je met wat de ander zegt. Je luistert naar de gevoelens, waarden en behoeften van de ander en toont begrip.

Open vragen kunt stellen: je stelt vragen die uitnodigen tot diepere reflectie op wat de persoon belangrijk vindt, welke waarden hij of zij nastreeft, wat de voordelen zijn van verandering, wat de obstakels zijn en wat de toekomst zou kunnen brengen.

Reflectief kunt reageren: je geeft terug wat je hebt gehoord en vraagt of je het goed hebt begrepen. Je reflecteert op wat er is gezegd en helpt de ander om dieper in te gaan op de gedachten en gevoelens die ten grondslag liggen aan zijn of haar gedrag.

Een sfeer van vertrouwen en begrip kunt creëren: je gebruikt jouw empathische vermogen om de ander te begrijpen en versterkt het vertrouwen in eigen kunnen. Je laat de ander zelf de keuze maken om in actie te komen en behoudt een respectvol en niet-oordelend gespreksklimaat.

Met deze vaardigheden kun je anderen helpen hun eigen motivatie te vinden om verandering teweeg te brengen. Of je nu beroepshalve of persoonlijk in aanraking komt met het helpen van anderen bij gedragsverandering, de training in motiverende gesprekstechnieken kan van onschatbare waarde zijn.
Het is als een prachtige kunstvorm waarbij je de ander op een zachte, bekwame en respectvolle manier begeleidt naar verandering die van binnenuit komt en blijvend is.

 

Scroll naar boven