Welk type probleemoplosser ben jij?

Hoe ga je om met problemen of uitdagingen: welk type probleemoplosser ben jij? We onderscheiden in principe twee verschillende types. Vind je het in algemene zin lastig om problemen bij de horens te pakken en op te lossen?

De denker of de doener

We onderscheiden de denker en de doener. Het zijn de twee types van de probleemoplosser. Benieuwd waar jij je het meest in herkent? We zetten een aantal van de eigenschappen voor je op een rij:

Denker

  • Je bekijkt het probleem vanaf meerdere kanten
  • Je hecht veel waarde aan de kwaliteit van de oplossing
  • Je werkt liever degelijk dan snel

Doener

  • Je vindt eenvoudig een antwoord op haast alle vragen
  • Je houdt van aanpakken en kijkt vooral naar het resultaat
  • Je bereikt graag snel resultaat

Zoals je ziet bestaan er voor de probleemoplosser twee totaal verschillende aanpakken. Dat wil overigens niet zeggen dat er een ‘beste keuze’ bestaan. In sommige gevallen heb je een probleemoplosser nodig die snel handelt, terwijl het in andere gevallen van belang is dat je voor een kwalitatief uitstekende oplossing zorgt. Sterker nog, een goede probleemoplosser kan schakelen tussen de beide stijlen en op die manier bij verschillende type uitdagingen handelen op de gewenste wijze.

Probleemoplossend vermogen en conflicten

Als probleemoplosser dien je op een goede manier om te gaan met uitdagingen en conflicten die zich voordoen. Heb je een leidende rol binnen de onderneming waar je werkt of ambieer je een dergelijke positie? Zorg er dan voor dat je de beide rollen van de probleemoplosser kent en dat je weet hoe je daar zelf mee om kunt gaan. Ben je vooral een denker of een doener? Probeer je in het andere deel van het probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Je wordt op die manier mee allround, zodat je een breed scala aan complete uitdagingen het hoofd kunt bieden.

Werken aan je probleemoplossend vermogen

Je kunt effectief werken aan je probleemoplossend vermogen. Je leert de beide type probleemoplossers beter kennen en kunt je eigen rol daarin bovendien ontdekken. Aan de hand daarvan werk je aan de competenties die je wilt versterken of zorg je voor een eerste goede stap in de juiste richting.

Als probleemoplosser ben je van grote toegevoegde waarde voor een organisatie. Je kunt uitdagingen oppakken en daar een goed resultaat aan verbinden. Op die manier help je de organisatie een stap verder. Door als probleemoplosser ook goed te leren reflecteren kun je bovendien jezelf blijven ontwikkelen, een niet onbelangrijk resultaat van een effectieve training op het gebied van leiderschap en management.

Meer berichten

Waarom zou je scheidingscoach worden

Maatwerk binnen scheidingsbegeleiding: waarom het cruciaal is voor een soepel proces

Wanneer mensen besluiten om te gaan scheiden, is dit vaak een emotioneel en stressvol proces. Het is een ingrijpende gebeurtenis die invloed heeft op alle aspecten van het leven van de betrokkenen, waaronder financiën, huisvesting, kinderen en sociale netwerken. Daarom is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces professionele begeleiding te zoeken, en maatwerk is hierbij

Scheidingscoach

Motiverende Gesprekstechnieken

Stel je voor dat je iemand wilt helpen om een belangrijke verandering door te maken, maar je merkt dat de persoon vastzit in zijn of haar manier van denken en gedrag. Hoe krijg je deze persoon in beweging, zonder hem of haar af te stoten? Motiverende Gesprekstechnieken Hier komt de training in motiverende gesprekstechnieken om

Succesvol Ondernemen

Word een Mediator: stappenplan en tips

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

Carrièreswitch

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Scroll naar boven
Scroll naar top
AMV Netwerk Event

De Keten Rondom Scheidingsbegeleiding

20 april 2023 -van 13:30 tot 18:00 uur

Deze middag staat volop in het teken van inspiratie, connecties, elkaar verder helpen én het samen smeden van de visie op optimale scheidingsbegeleiding in de huidige maatschappij. 
Met interessante sprekers én een uniek netwerk