Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mediation in Conflict met Specialisaties

Waar mensen zijn, ontstaan onvermijdelijk ergernissen en conflicten. Dit kan zeer stressvolle situaties opleveren. Men is erbij gebaat deze conflicten zo snel mogelijk én op een constructieve manier op te lossen.

Mediation is een vorm van bemiddeling die steeds vaker ingezet wordt. Bijvoorbeeld bij echtscheiding, einde samenleving, conflicten over de verdeling van een erfenis, maar ook het opnieuw bekijken van een bestaande omgangsregeling of herberekening van de kinder- en/of partneralimentatie.

Als mensen er samen niet meer uitkomen biedt mediation perspectief. Een mediator is onafhankelijk en geeft elke partij de gelegenheid om emoties, wensen en belangen in te brengen.

Zo komen mensen op een verantwoorde manier weer tot werkbare en toekomstgerichte afspraken omdat ze zélf een oplossing voor hun conflict creëren. Een mediationproces verloopt vaker soepeler en sneller en heeft een beter eindresultaat tot gevolg. Echt een win-win situatie.

De populariteit van mediation is daardoor enorm aan het toenemen. Een mediator wordt steeds vaker gevraagd vanwege de lagere kosten én vanwege de duurzame oplossingen voor alle partijen.

Mediation is echter geen specialisatie, maar, zoals eerder aangegeven, meer een vorm van bemiddeling.

De reglementen en gedragsregels zijn dan ook gebaseerd op een vorm van bemiddeling. Enige vorm van advies of “helpen” tot een oplossing valt buiten mediation en dus ook de reglementen en gedragsregels.

Vanuit de maatschappij ontstaat meer de wens om meer begeleiding te krijgen naast mediation, zoals begeleiding bij (echt)scheiding of een arbeidsconflict.

Als antwoord op de vraag om meer begeleiding rondom (echt)scheiding is er een “familie” protocol ontwikkeld. Dit protocol maakt het mogelijk dat de betreffende mediator onderhandelingsvaardig wordt geacht te zijn, zodra deze de opleiding tot familie mediator heeft gevolgd. In het protocol wordt van de familie mediator verwacht dat deze een eenvoudige vermogensopstelling of alimentatieberekening moeten kunnen maken.

De aansprakelijkheden jegens de klanten, ten opzichte van het te volgen begeleidingsproces, van de mediator nemen toe. “Wat is bijvoorbeeld een eenvoudige berekening?” Deze vraag kan voer voor juristen zijn, binnen de klacht en tuchtregelingen rondom deze familie mediator.

Daarnaast zijn er allerlei specialisten binnen het familie domein werkzaam, waar de mediator en de expert in 1 persoon zijn vertegenwoordigd, met als gevolg een goed advies voor betrokken partijen. Het “familie” protocol biedt hier echter geen oplossing voor binnen het aangewezen mediation register van de MfN of ADR.

MfN/ ADR

De MfN is een beroepsorganisatie die o.a. klacht- en tuchtrecht faciliteren voor alleen mediators. Valt je werk buiten dit protocol dan kan het klacht- en tuchtrecht zich tegen de betreffende mediator/expert keren.

De beloning (vaak het uurtarief) voor de te voeren familie mediation wordt gebaseerd op het “familie” protocol en mag, volgens de Raad voor Rechtsbijstand, niet meer bedragen dan hetgeen de toevoegingsfaciliteit voorschrijft. Dit geldt natuurlijk alleen voor mediators die toevoeging voor de klanten aanbiedt. Als mediator/expert dekt deze subsidieregeling bij lange na niet de werkzaamheden die binnen een scheidingsproces door de klanten wordt verwacht en nodig is.

Momenteel krijg je als mediator recht op toevoeging als je een opleiding doorloopt die aan het “familieprotocol voldoet en als je als Registermediator staat geregistreerd in het MfN Register.

Het ADR Register, richt zich niet alleen op mediators, maar op professionals die zich bezig houden met conflictoplossing anders dan een Rechtbank procedure, zoals actieve goed opgeleide arbiters, conflictcoaches, mediators en onderhandelaars. Zij worden in aparte Expert Registers ingeschreven als extra waarborg op het standaard mediation register.

Het ADR Register faciliteert, bovenop het mediation register (minimaal gelijk aan de standaard MfN Register), ook een Register met klacht- en tuchtrecht voor een Scheidingsspecialisten. De “familie” expert valt dan ook onder het klacht- en tuchtrecht, maar kan zich, middels dit Register, ook onderscheiden van de “familie” mediator, niet zijnde een mediator met expertstatus.

Mocht je meer informatie willen over het beroep tot scheidingsspecialist en het nieuw op te bouwen Register via het ADR neem dan contact op met AMV Opleidingen 085 8884888 of via email ebaijens@amvopleidingen.nl

Meer berichten

Waarom maatwerk essentieel is bij een (echt)scheiding

Maatwerk: onmisbaar bij (echt)scheidingen Maatwerk is cruciaal bij (echt)scheidingen. Iedere situatie is uniek. Een persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat oplossingen passen bij ieders specifieke situatie. Maatwerk houdt rekening met de unieke dynamiek van elke relatie, zodat de (echt)scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Geen twee scheidingen zijn hetzelfde Mensen en relaties verschillen. Wat in de ene

Wat is een Register Scheidingsdeskundige?

Maatwerk bij een (echt)scheiding: waarom een Register Scheidingsdeskundige onmisbaar is Een (echt)scheiding is vaak een emotionele en uitdagende periode. De juiste hulp, advies en begeleiding zijn cruciaal. Een Register Scheidingsdeskundige biedt professionele ondersteuning tijdens deze moeilijke tijd. Maar wat doet een Register Scheidingsdeskundige precies? En waarom is hun hulp zo waardevol? Wat is een Register

Christelijke begeleiding bij echtscheiding

Nieuwe Opleiding Register Scheidingsdeskundige

Gespecialiseerde aanpak in scheidingsbegeleiding: Waarom het essentieel Is De complexiteit van scheidingsprocessen vereist een veelzijdige benadering. Professionals die zich enkel focussen op één aspect, zoals mediation, coaching, of reguliere scheidingsbegeleiding, lopen het risico belangrijke elementen van het scheidingsproces te missen. Dit kan leiden tot een minder geïntegreerde ondersteuning voor mensen. De rol van scheidingsdeskundigeIn contrast,

Waarom maatwerk essentieel is in scheidingsbegeleiding

Elke scheiding is uniek. Hoewel de kern van een scheiding meestal vergelijkbaar is – het beëindigen van een huwelijk – zijn de omstandigheden, emoties en behoeften van elke betrokken partij anders. Dit betekent dat een standaard aanpak vaak niet voldoende is om aan de diverse en specifieke behoeften van de individuen in een scheidingsproces te

Scroll naar boven