Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoek
Sluit dit zoekvak.
De Kinderen Scheiden Mee AMV opleidingen
Terug naar overzicht

Herken de Onderhandelingsruimte

Een goede mediator brengt de verschillende partijen aan tafel en zorgt ervoor dat zij er onderling met elkaar uit kunnen komen. De rol kan behoorlijk passief zijn, mits het gesprek de juiste wending neemt en de partijen de moeite nemen om daadwerkelijk nader tot elkaar te komen. Om dit op voorhand en tijdens het gesprek goed te kunnen inschatten leer je tijdens de mediation opleiding de onderhandelingsruimte herkennen. Dit is bijvoorbeeld waardevol wanneer je als arbeidsmediator aan de slag wilt, net als wanneer je met mediation een andere kant op wilt.

Faciliteren als mediator

Als mediator is het de bedoeling om het gesprek zo goed mogelijk te faciliteren. Dat doe je in eerste instantie door een neutrale locatie aan te bieden, waar de beide deelnemers aan een gesprek naartoe kunnen komen. Dit voorkomt dat de een naar de ander toe zal moeten of andersom.

Vervolgens is het de kunst om er als mediator vanuit je mediation opleiding voor te zorgen dat je de ideale ruimte creëert om een gesprek op gang te laten komen, zonder dat je daar zelf veel invloed op uitoefent. Je voorkomt daarmee een belangrijke mate van sturing. Dat neemt niet weg dat je er door te faciliteren voor zorgt dat je vanuit je achtergrond en de mediation opleiding voor zorgt dat je zoveel mogelijk drempels wegneemt om met elkaar in gesprek te kunnen.

Herken de onderhandelingsruimte

Een van de tools waar je tijdens de basisopleiding mediation over zal leren is het herkennen van de onderhandelingsruimte. We zorgen er daarmee voor dat je een goed beeld krijgt van de manier waarop de deelnemers met elkaar zullen onderhandelen en wat zij proberen te bereiken.

Zodra je dit door hebt hoef je daar niet meteen op in te gaan, maar het kan je binnen de mediation wel helpen om een bepaalde sturing door een van de partijen te herkennen of tijdig te kunnen ingrijpen mocht het de verkeerde kant op gaan. Het is wat dat betreft van grote toegevoegde waarde om er tijdens de opleiding tot mediator voor te zorgen dat je een goed idee krijgt van de wijze waarop deelnemers aan een gesprek onderling met elkaar kunnen onderhandelen.

Basisopleiding mediation

Hier besteden we tijdens de basisopleiding mediation veel aandacht aan, om ervoor te zorgen dat je de onderhandelingsruimte leert herkennen en dat je daar vervolgens op een slimme manier op kunt inspelen. Je voorkomt daarmee dat de beide deelnemers ergens uitkomen waar ze je liever voor had willen behoeden, door het gesprek op de juiste manier te faciliteren.

Benieuwd naar de verdere inhoud van de basisopleiding mediation, onze andere opleidingen of de werkwijze die we daarvoor hanteren? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

Scroll naar boven