Bezoek vrijblijvend onze open avond

Search
Close this search box.

Mediator worden

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en op zoek naar de volgende stap in jouw carrière? Mediator worden is wellicht dé perfecte keuze voor jou! Misschien heb je al gehoord dat bemiddeling helemaal bij jou past en dat je over de juiste vaardigheden beschikt, zoals sociale en communicatieve vaardigheden, representativiteit en commercieel inzicht.
Maar waar begin je? Wij helpen je graag op weg!
En dat is niet alles. Jouw droom om een eigen bedrijf te starten dat jouw kennis en ervaring weerspiegelt, is ook binnen handbereik. Met de juiste training en begeleiding kan jij jouw bedrijf opzetten en laten bloeien tot iets waar je trots op kan zijn!

Hoe kan je mediator worden?

Wil jij een carrièreswitch maken en mediator worden?
Dan is het volgen van een erkende opleiding bij een geaccrediteerd opleidingsinstituut de eerste stap op weg naar succes. Een professionele opleiding zorgt ervoor dat jij effectief wordt opgeleid om als mediator aan de slag te gaan. 

Na het behalen van de basis mediation opleiding kun je je laten registreren bij het ADR-register of bij de MfN (Mediation Federatie Nederland). Houd er rekening mee dat registratie bij het ADR of de MfN een kennistoets en vaardighedentoets vereist.

Wanneer je met succes beide toetsen afrondt, word je opgenomen in het register als register mediator. De voorwaarden hiervoor verschillen per register, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de eisen.

Daarnaast biedt de basis mediation opleiding mogelijkheden om je verder te specialiseren in specifieke richtingen, zoals arbeidsmediation, familiemediation, scheidingsadviseur, scheidingscoach. Welke richting je ook kiest, een brede basis mediation opleiding biedt de juiste vaardigheden en kennis om succesvol te zijn in deze branche. Kies daarom voor een erkende opleiding bij een geaccrediteerd instituut en maak een vliegende start in jouw carrière als mediator.

Op zoek naar een opleiding tot mediator, maar nog onzeker over de kosten? De prijs kan variëren van 3000 tot wel 10.000 euro en het is begrijpelijk dat je je afvraagt waar het prijsverschil in zit. Het is belangrijk om te beseffen dat er diverse kosten zijn opgenomen in de prijs van de opleiding, zoals locatiekosten, luncharrangementen, lesmateriaal en zelfs overnachtingen.

Let dus goed op welke kosten zijn meegenomen in de prijs van de opleiding, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kan de keuze voor een hotel of landgoed al een groot verschil maken in de kosten. Wees verstandig en vergelijk de prijzen en inbegrepen kosten van verschillende opleidingsinstituten, zodat jij de opleiding vindt die bij jou past!

Tip: kijk ook verder dan alleen de investering. Kijk vooral waar jij je prettig bij voelt. 

Een goede mediation opleiding combineert een aantal belangrijke eigenschappen en onderdelen. Het is bijvoorbeeld van belang dat er sprake is van een accreditatie, om er zeker van te zijn dat de inhoud op niveau is en strookt met hoe je als mediator aan de slag zou moeten. Daarnaast is het belangrijk om de theorie die je leert meteen in de praktijk te brengen en je bij voorkeur ook meteen op je rol als zelfstandig mediator te richten.

Het zijn die eigenschappen en onderdelen van een opleiding mediator die ervoor zorgen dat je alle kennis en vaardigheden leert om zelfstandig van start te kunnen.

Geaccrediteerd door de ADR en MfN

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de mediation opleiding is geaccrediteerd door een organisatie zoals de ADR of de MfN (Mediators federatie Nederland). De accreditatie geeft aan dat er sprake is van een opleiding op niveau, waarmee je de theorie en vaardigheden leert waar je in de praktijk direct wat aan hebt.

De accreditatie van een mediation opleiding vormt een belangrijke mate van zekerheid, die ervoor zorgt dat je ervan uit kunt gaan dat je daadwerkelijk nieuwe kennis en vaardigheden opdoet die je in de praktijk meteen toe kunt passen.

Inclusief oefendag met acteurs

Om die kennis en vaardigheden toe te passen is het van belang om tijdens de opleiding zoveel mogelijk oefenen. Een goede mediation opleiding zorgt er daarom voor dat er bijvoorbeeld een dag met acteurs en diverse oefenmomenten beschikbaar zijn.

Het is gebruikelijk om te werken met trainingsacteurs, die allerlei situaties kunnen naspelen die zich in de praktijk voor zullen doen. Door daar meteen vanuit de theorie al mee te oefenen lukt het om die zo goed mogelijk toe te passen en ervoor te zorgen dat je weet wat je moet doen als het niet helemaal loopt zoals je hebt geleerd.

Reviews

Lees ook de ervaring die cursisten die je voorgingen hebben gegeven.

Mediator trainers

We beschikken over trainers met een ruime ervaring als mediator. Ze weten goed wat erbij komt kijken en wat je kunt verwachten.

Focus op het ondernemerschap

Tenslotte is de kans groot dat je na de mediation opleiding zelfstandig aan de slag zal gaan. Wat je dan nodig hebt is goede kennis van mediation en ervaring met de praktijk, net als een goed idee van hoe je er als ondernemer voor zorgt dat je stappen kunt maken.

Een mediation opleiding kies je dus voor de inhoudelijke kwaliteit, bestaande uit duidelijke en bruikbare theorie, samen met praktijksituaties. Door daar direct mee te oefenen en vragen te kunnen stellen aan andere deelnemers en de trainer haal je daar het meeste uit.

Certificaat na de mediation opleiding

Vanuit de accreditaties voor de mediation opleiding hebben we bovendien de mogelijkheid om je een officieel AMV Opleidingen-certificaat mee te geven. Je kunt daarmee aantonen dat je de theoretische kennis beheerst en dat je daar ook in de praktijk mee hebt kunnen oefenen. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, wij hechten veel waarde aan goede kwaliteit van de opleiding mediation. We werken doorlopend aan de actuele inhoud van onze opleidingen en gebruiken de accreditaties om zowel nationaal als internationaal te garanderen dat je kunt rekenen op een hoogwaardige opleiding die je de gewenste kennis en ervaring zal opleveren.

Als twee mensen met elkaar in conflict zijn, kunnen zij besluiten een onafhankelijke mediator in te schakelen. Een mediator wordt ook een bemiddelaar genoemd.

Deze vorm van conflictbemiddeling wordt mediation genoemd. Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op een mediator.

Een mediator is onpartijdig oftewel neutraal en begeleidt mensen bij het mediation proces om zo tot een prettige oplossing te komen voor alle betrokkenen.
Een mediator stelt zich neutraal op en zal geen voorkeur uitspreken voor een van de partijen. De mediator stelt vragen om daarmee het conflict, de standpunten en de belangen naar voren te brengen. Het is de bedoeling dat de mensen samen een oplossing zoeken.

Juist omdat een mediator neutraal is kan een mediator door het stellen van vragen samen met mensen naar passende oplossingen zoeken. Een duurzame en werkbare oplossing waarbij iedereen mee verder kan.

Het inschakelen van een mediator leidt vaak tot een uitweg uit een conflict die voor mensen het meest prettig is.

file mediator worden | AMV-Opleidingen

Mediator worden 

Mediation heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling. Mediator worden is kiezen voor een richting met toekomst.

Als er een conflict is, is de stap naar een advocaat of arbiter en de rechter klein. Buiten dat het veel stress oplevert en tijd kost, kost het ook nog eens veel geld. Misschien heb je zelf zo’n situatie wel eens aan de hand gehad. Je zit voor je het weet maandenlang in een juridisch gevecht met alle problemen van dien.

Wanneer je kiest voor mediation ga je niet met elkaar in gevecht, maar ga je juist het gesprek met elkaar aan. Onder begeleiding van een deskundige, onpartijdige mediator zoek je samen naar een oplossing waarin alle mensen zich kunnen vinden.

Wat is nu het verschil tussen een mediator en een registermediator?

Mediator worden is beslist een uitdagend vak!

Nadelen Mediation

Stel dat de mediation mislukt dan ontstaan er nadelen, te weten:

  • Dubbele kosten. De kosten van de mediation en als er wordt geprocedeerd ook de kosten van de Rechtbankprocedure en de betrokken advocaten.
  • Alle informatie is op tafel geweest en is onderling prijsgegeven. Dit kan een nadeel zijn in een procedure.
  • Je kent elkaars “zwakheden.”
  • De onderhandelingsruimte is bekend bij iedereen.

Deze nadelen kan een deskundige mediator binnen het mediationproces, op tafel krijgen door het commitment, bij aanvang van het proces, uitvoerig te toetsen.
Het helpt ook om tussentijds gemaakte afspraken vast te leggen.

mediator-worden-opleiding

"In de moeilijkheid ligt de mogelijkheid."

Overal waar mensen werken komen conflicten voor

In deze tijd verharden al snel de standpunten. We zien dat mensen al snel de juridische weg kiezen. Veel mensen denken dat dit een snellere oplossing biedt.  Ook het onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO wees uit dat ten minste 32% van mensen op het werk⁣ te maken had met minimaal één kort of langdurend conflict.⁣⁣ Dat conflicten en slechte werkrelaties het arbeidsproces verstoren en veel geld kost is evident. ⁣
Vroegtijdige signalering kan veel kosten schelen. Daarnaast is een fijne werkrelatie enorm belangrijk en kan het ziekteverzuim afnemen.⁣⁣Investeren in conflictmanagement of in een leidinggevende met mediation skills is dan ook zeker geen overbodige luxe. ⁣⁣Partijen komen steeds meer tegenover elkaar te staan als de stap richting de rechtbank wordt gezet.⁣

Noodzaak van mediation

Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder je mediation⁣ inzet, hoe groter de kans is om⁣ er uit te komen. Vroegtijdige signalering scheelt heel veel gedoe op de werkvloer. ⁣⁣Om goed en effectief om te kunnen gaan met conflicten is er een visie nodig op conflictmanagement en –vaardigheden. ⁣⁣Leidinggevende, managers, HRM-professionals maar eigenlijk iedereen die met mensen werkt zou ⁣over conflictvaardigheden moeten beschikken.

Mediation is vooral effectief

⁣Mediation is dé betaalbare optie die snel en effectief werkt in allerlei conflictsituaties. Als mediator ben je een neutrale partij en begeleid je de communicatie en onderhandelingen tussen mensen. Je bent professioneel opgeleid om mensen te begeleiden om weer met elkaar in gesprek te gaan. Een praktische mediation opleiding waarborgt jouw kwaliteit. Neutraliteit, onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en kwaliteit zijn kenmerken van mediation. Als mediator biedt je mensen de ruimte voor hun verhaal. Je helpt ze om hun belangen boven tafel te krijgen en samen met jou als mediator aan een oplossing te werken.

Mediation is een snellere en goedkopere oplossing dan een rechtszaak. 
Het biedt mensen perspectief, ze hebben weer praktische en werkbare afspraken. Hun blik richt zich weer op de toekomst. Zo kan er effectief en bovenal proactief ⁣worden ingegrepen bij (dreigende) conflicten.

Ben je klaar voor mediation en wil je mediator worden?  Bekijk de bijpassende opleidingen.

Voordelen Mediator worden

Overigens wordt mediation vaak aan een conflict gekoppeld, maar mediation is juist ook preventief goed inzetbaar om juist conflicten te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, nietwaar? 

Een kwestie is gemiddeld in 3 tot 5 sessies van anderhalf uur opgelost. Dat is heel wat sneller dan het aangaan van een juridische procedure waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. De juridische procedures kunnen vaak maanden en soms ook wel jaren duren.

Mediation heeft informeel karakter. Beide partijen zitten aan tafel en praten met elkaar. Mediation is besloten. Rechtszaken vinden in de openbaarheid plaats.  Tijdens een mediation blijft datgene wat wordt besproken onder de betrokkenen zelf. De mediator en de partijen hebben een geheimhoudingsplicht jegens elkaar. Voor partijen zelf geldt dit overigens tijdens het mediationproces. Zaken worden in een sfeer van vertrouwen opgelost.

Alle partijen zijn actief betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing. De betrokken partijen gaan zelf onderhandelen, waardoor een duurzame oplossing op tafel komt waar alle partijen achter staan. Er komt ook meer ruimte beschikbaar voor eigen creatieve oplossingen.

Mediation is gericht op het zoeken naar een win-winsituatie: in plaats van het conflict verder te laten escaleren (geen polarisatie), wordt er gekeken naar wat de partijen bindt en welke oplossing voor beide partijen het meeste geschikt is in hun eigen situatie (maatwerk). De afspraken houden veel langer stand dan bijvoorbeeld een opgelegd compromis van de rechter.

Mediation is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbemiddeling. In een rechtszaak betalen beide partijen ieder hun eigen advocaat. Bij mediation is slechts één mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld.

Mediation is snel en efficiënt. Het verleden speelt alleen dan een rol wanneer het een functie heeft om tot erkenning van elkaars belang en verbetering van de onderlinge communicatie te komen. De aandacht gaat tijdens de mediation hierdoor naar een wenselijke toekomstige situatie die voor alle partijen werkbaar is.

Een mediator kan en mag nooit een beslissing afdwingen en zal dit ook niet proberen. Een mediator is neutraal en objectief.

Scroll naar boven