Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met kinderen: vragen, communiceren en begrijpen

Mediation voor kinderen kan ontzettend waardevol zijn, mits je goed met ze communiceert. Dat vraagt om belangrijke vaardigheden van jou als mediator, waarover je bijvoorbeeld meer kunt leren met Het Zandkastelenprogramma. Kinderen hebben hun eigen belevingswereld en eigen manier van communiceren. Door daar rekening mee te houden behaal je eenvoudig betere resultaten, die zowel het kind als de omgeving ten goede zullen komen.

Vragen en uitleggen

Om met kinderen te spreken zal je eerst moeten vragen naar wat ze daar zelf van verwachten en uitleggen waar het om gaat. Je helpt een kind op die manier te begrijpen waar het gesprek voor bedoeld is en wat de doelstelling daarvan is. Volwassenen hebben snel door waarom je bepaalde vragen stelt, maar bij kinderen ligt dat vaak anders.

Tip: houd er rekening mee dat kinderen niet altijd een verschil herkennen tussen werkelijkheid en fantasie. Leg dus uit wat je vertelt, waar je om vraagt en wat daar het doel van is.

Communiceren met het hele lichaam

De verbale communicatie met kinderen vraagt om aandacht van jou als mediator, maar dat geldt net zo goed voor de non-verbale communicatie. Kinderen zijn een meester in het communiceren met hun hele lichaam, omdat ze daarin nog veel minder remmingen hebben.

Houd rekening met de bijzondere manier waarop ze communiceren en zorg ervoor dat je daar zoveel mogelijk in meegaat. We trainen je daarin tijdens de opleidingen en trainingen over kinderen en scheiding, zodat je als mediator de kans hebt het gesprek zo goed mogelijk te faciliteren.

Kinderen die begrijpen wat je vertelt

Zorg er tenslotte voor dat je goed nagaat dat de kinderen begrijpen wat je vertelt, zodat ze door hebben waar het om gaat. Het is bij kinderen belangrijk om daar regelmatig (en gericht) naar te vragen. Alleen op die manier kun je tijdens mediation met kinderen controleren of ze goed door hebben waar het om gaat.

Het gesprek met een kind verloopt daardoor anders dan een gesprek met volwassenen. Pas je daarop aan en luister goed naar wat kinderen vertellen. Zowel verbaal als non-verbaal en probeer regelmatig na te gaan of ze alles nog goed kunnen volgen en begrijpen.

Kind en scheiding: mediator voor kinderen

Benieuwd naar de specifieke voorwaarden voor mediation met kinderen? Wij leggen je tijdens de opleidingen en trainingen over kinderen en scheidingen graag uit waar je rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld als je de begeleiding voor kinderen wilt toepassen aan de hand van het Zandkastelen-programma. Op die manier zorg je voor een prettige omgeving, waarin kinderen net als volwassenen vrij zijn om te vertellen wat ze graag kwijt willen.

Vragen over de opleidingen en trainingen voor mediators die met kinderen willen werken? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.

Meer berichten

Kind en Scheiding Opleidingen en Training AMV

Meepraten bij scheiding: het belang van de stem van het kind

Meepraten bij scheiding: het belang van de stem van het kind Wanneer ouders besluiten te scheiden, verandert er veel in het leven van hun kinderen. Ze komen terecht in een nieuwe werkelijkheid vol vragen en onzekerheden. Hoe is het om opeens twee huizen te hebben? Hoe ga je om met de emoties van je ouders?

REgister Scheidingsdeskundige

De rol van de register scheidingsdeskundige tijdens en na een scheiding

De rol van de register scheidingsdeskundige tijdens en na een (echt)scheiding Als register scheidingsdeskundige speel je een cruciale rol in het begeleiden van mensen tijdens en na hun (echt)scheiding. Jouw expertise en ervaring helpen om de complexe en emotioneel beladen situatie van een (echt)scheiding op een gestructureerde en zorgvuldige manier te benaderen. Hieronder de belangrijkste gebieden

Lees hoe financiële rust je gezondheid, relaties en welzijn kan verbeteren. En wat de De impact is van financiële onrust.

Financiële rust: Een persoonlijk verhaal

Financiële rust: persoonlijk verhaal Het voelt als gisteren, maar het is al jaren geleden De dag dat ik de scheiding aanvroeg, staat nog helder in mijn geheugen. De emoties waren overweldigend en de angst voor de toekomst verstikkend. De nachten waren slapeloos, gevuld met maalstroom van zorgen. Hoe zou ik financieel rondkomen? Hoe zou ik

financiele rust

Waarom Financiële Rust Na Een Scheiding Cruciaal Is

Waarom financiële rust na een scheiding cruciaal is: Inzicht, Maatwerk en Duurzaam Ouderschap Waarom financiële rust zo belangrijk is Financiële rust is essentieel. Het zorgt voor een stabiel en gelukkig leven. Zonder financiële stress kun je beter nadenken. Je voelt je vrijer en energieker. Het is makkelijker om te focussen op wat echt belangrijk is.

Scroll naar boven