Bezoek vrijblijvend onze open avond

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat doe je als mediator met de “zogenaamde” objectieve criteria?

Veel mensen associëren onderhandelen met winnen of verliezen. Meestal zal de “harde” onderhandelaar dan verliezen van de “zachte”.

De “harde” onderhandelaar heeft de focus op maximale resultaten, geen oog voor de relatie en zeker niet om te investeren in deze relatie.

De “zachte” onderhandelaar heeft veel zorg en aandacht voor de relatie en geeft daarvoor regelmatig (een deel van) zijn eigen belangen op, om tot een win-win situatie te kunnen komen. Samenwerken, voor nu en in de toekomst, om tot een beter resultaat te komen voor alle betrokken partijen.

De laatstgenoemde vorm is de basis onder mediation die wordt gebruikt om tot een daadwerkelijk duurzame oplossing te komen.

Duurzaam betekent dat een oplossing op de lange termijn wordt gezocht en voor partijen haalbaar moet zijn en blijven. Beide partijen willen uiteraard ook zo goed mogelijk uit een onderhandeling komen.

Om de afspraken nog beter vorm te geven en duurzamer te maken, is het gebruik van een objectief criterium van groot belang. Deze criteria worden vastgelegd binnen de vaststellingsovereenkomst en worden gebruikt om afspraken meetbaar te maken. De eventuele toekomstige geschillen of veranderingen kunnen worden getoetst op deze criteria en opnieuw worden vastgelegd.

Bovendien heb preventief vastgelegd op welke wijze je met toekomstige wijzigingen omgaat om de relatie zo goed mogelijk in stand te kunnen houden.

Objectieve criteria kunnen algemeen geldende (wettelijke) regels zijn, maar ook:

  • wettelijke bepalingen;
  • de mening van een deskundige, bijvoorbeeld een taxateur;
  • de normen van de bedrijfstak;
  • Benchmark of gewoonte;
  • Jurisprudentie, bijvoorbeeld rondom het vaststellen van partneralimentatie;
  • Vergelijkbare marktwaarde.

In andere gevallen gaat het veel meer over wat beide partijen als redelijk ervaren en als eigen objectief criterium hebben vastgesteld. (Toekomstige) Duidelijkheid bevordert en normaliseert de communicatie tussen partijen..

Meer berichten

Kind en Scheiding Opleidingen en Training AMV

Meepraten bij scheiding: het belang van de stem van het kind

Meepraten bij scheiding: het belang van de stem van het kind Wanneer ouders besluiten te scheiden, verandert er veel in het leven van hun kinderen. Ze komen terecht in een nieuwe werkelijkheid vol vragen en onzekerheden. Hoe is het om opeens twee huizen te hebben? Hoe ga je om met de emoties van je ouders?

REgister Scheidingsdeskundige

De rol van de register scheidingsdeskundige tijdens en na een scheiding

De rol van de register scheidingsdeskundige tijdens en na een (echt)scheiding Als register scheidingsdeskundige speel je een cruciale rol in het begeleiden van mensen tijdens en na hun (echt)scheiding. Jouw expertise en ervaring helpen om de complexe en emotioneel beladen situatie van een (echt)scheiding op een gestructureerde en zorgvuldige manier te benaderen. Hieronder de belangrijkste gebieden

Lees hoe financiële rust je gezondheid, relaties en welzijn kan verbeteren. En wat de De impact is van financiële onrust.

Financiële rust: Een persoonlijk verhaal

Financiële rust: persoonlijk verhaal Het voelt als gisteren, maar het is al jaren geleden De dag dat ik de scheiding aanvroeg, staat nog helder in mijn geheugen. De emoties waren overweldigend en de angst voor de toekomst verstikkend. De nachten waren slapeloos, gevuld met maalstroom van zorgen. Hoe zou ik financieel rondkomen? Hoe zou ik

financiele rust

Waarom Financiële Rust Na Een Scheiding Cruciaal Is

Waarom financiële rust na een scheiding cruciaal is: Inzicht, Maatwerk en Duurzaam Ouderschap Waarom financiële rust zo belangrijk is Financiële rust is essentieel. Het zorgt voor een stabiel en gelukkig leven. Zonder financiële stress kun je beter nadenken. Je voelt je vrijer en energieker. Het is makkelijker om te focussen op wat echt belangrijk is.

Scroll naar boven