Wat doe je als mediator met de “zogenaamde” objectieve criteria?

Veel mensen associëren onderhandelen met winnen of verliezen. Meestal zal de “harde” onderhandelaar dan verliezen van de “zachte”.

De “harde” onderhandelaar heeft de focus op maximale resultaten, geen oog voor de relatie en zeker niet om te investeren in deze relatie.

De “zachte” onderhandelaar heeft veel zorg en aandacht voor de relatie en geeft daarvoor regelmatig (een deel van) zijn eigen belangen op, om tot een win-win situatie te kunnen komen. Samenwerken, voor nu en in de toekomst, om tot een beter resultaat te komen voor alle betrokken partijen.

De laatstgenoemde vorm is de basis onder mediation die wordt gebruikt om tot een daadwerkelijk duurzame oplossing te komen.

Duurzaam betekent dat een oplossing op de lange termijn wordt gezocht en voor partijen haalbaar moet zijn en blijven. Beide partijen willen uiteraard ook zo goed mogelijk uit een onderhandeling komen.

Om de afspraken nog beter vorm te geven en duurzamer te maken, is het gebruik van een objectief criterium van groot belang. Deze criteria worden vastgelegd binnen de vaststellingsovereenkomst en worden gebruikt om afspraken meetbaar te maken. De eventuele toekomstige geschillen of veranderingen kunnen worden getoetst op deze criteria en opnieuw worden vastgelegd.

Bovendien heb preventief vastgelegd op welke wijze je met toekomstige wijzigingen omgaat om de relatie zo goed mogelijk in stand te kunnen houden.

Objectieve criteria kunnen algemeen geldende (wettelijke) regels zijn, maar ook:

  • wettelijke bepalingen;
  • de mening van een deskundige, bijvoorbeeld een taxateur;
  • de normen van de bedrijfstak;
  • Benchmark of gewoonte;
  • Jurisprudentie, bijvoorbeeld rondom het vaststellen van partneralimentatie;
  • Vergelijkbare marktwaarde.

In andere gevallen gaat het veel meer over wat beide partijen als redelijk ervaren en als eigen objectief criterium hebben vastgesteld. (Toekomstige) Duidelijkheid bevordert en normaliseert de communicatie tussen partijen..

Meer berichten

Waarom zou je scheidingscoach worden

Maatwerk binnen scheidingsbegeleiding: waarom het cruciaal is voor een soepel proces

Wanneer mensen besluiten om te gaan scheiden, is dit vaak een emotioneel en stressvol proces. Het is een ingrijpende gebeurtenis die invloed heeft op alle aspecten van het leven van de betrokkenen, waaronder financiën, huisvesting, kinderen en sociale netwerken. Daarom is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces professionele begeleiding te zoeken, en maatwerk is hierbij

Scheidingscoach

Motiverende Gesprekstechnieken

Stel je voor dat je iemand wilt helpen om een belangrijke verandering door te maken, maar je merkt dat de persoon vastzit in zijn of haar manier van denken en gedrag. Hoe krijg je deze persoon in beweging, zonder hem of haar af te stoten? Motiverende Gesprekstechnieken Hier komt de training in motiverende gesprekstechnieken om

Succesvol Ondernemen

Word een Mediator: stappenplan en tips

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Vacature Student Bijbaan Website en Online Marketing

Carrièreswitch

Overweeg je een carrièreswitch en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je mensen kunt helpen bij het oplossen van conflicten? Dan is de opleiding tot mediator wellicht iets voor jou! Hieronder geven we enkele redenen waarom dit een goede keuze zou zijn: Mediation is een groeiend vakgebied Steeds meer bedrijven en organisaties zien

Scroll naar boven
Scroll naar top
AMV Netwerk Event

De Keten Rondom Scheidingsbegeleiding

20 april 2023 -van 13:30 tot 18:00 uur

Deze middag staat volop in het teken van inspiratie, connecties, elkaar verder helpen én het samen smeden van de visie op optimale scheidingsbegeleiding in de huidige maatschappij. 
Met interessante sprekers én een uniek netwerk